Foto Samuel van Leeuwen

Column Iris Kranenburg: Wedstrijdspanning!

Gisteren ging er een zucht van verlichting door (een deel van) de Nederlandse horeca. Eindelijk weer open! Een bevrijding, hoorde ik veel. Weliswaar met flink wat pijnpunten, maar het begin is er. De dagen ervoor had zich een gezonde wedstrijdspanning opgebouwd en de aftrap verliep in stijl. Complimenten voor alle ondernemers en hun gasten.

Horecaminnend Nederland het er lang naar uitgekeken. Natuurlijk, borrelen op straat met een zelfgehaald biertje is prima. En ook thuis uit eten met gerechten van het restaurant uit de buurt is heus geen straf, integendeel. Hulde voor de vele ondernemers die in no time goede bezorgdiensten of andere initiatieven wisten op te zetten. Maar laten we eerlijk zijn: uiteindelijk gaat er niets boven ‘echte’ gastvrijheid. Met een warm welkom en oprechte service in een ontspannen sfeer.

Al was het wel even wennen voor zowel werknemer als gast: reserveren op het terras, personeel met mondkapjes en handschoentjes, triage-gesprekjes en desinfectiemiddel op tafel. Ja, die werkwijze vraagt wat van ondernemers én medewerkers. Grote ketens nemen er zelfs een veiligheidsmanager voor aan. Natuurlijk kan niet iedere horecaondernemer zich de luxe van een veiligheidsmanager permitteren. Laat je daarom goed informeren en trainen, bijvoorbeeld door leveranciers of een trainingsbureau. Ook dan kun je een goed protocol opstellen en medewerkers laten wennen aan de nu noodzakelijke manier van werken.

En dat is écht belangrijk. De gast voelt zich vanaf nu welkom als naast de gastvrijheid ook de veiligheid in orde is. Hoogstwaarschijnlijk zullen die gasten de komende tijd vooral Nederlanders zijn. Gelukkig heeft ons land veel te bieden, ook voor de eigen inwoners. Laat de staycation maar beginnen!