Twee ondernemers over verbod op plastic wegwerpverpakkingen

Twee ondernemers over verbod op plastic wegwerpverpakkingen

Per 2024 gaat er een verbod gelden op eenmalige plastic maaltijdverpakkingen. Frank Streefland, chef-kok en eigenaar van restaurant De Nieuwe Polderkeuken (Stolwijk): “Meestal als er ‘duurzaam’ in de naam staat, dan is het ook duur.” Wij spraken hem en Rens bekkers over het verbod op plastic wegwerpverpakkingen.

Tekst: Sanne Lafleur

Verbod Single-Use-Plastic

In 2019 hebben de Europese lidstaten ingestemd met de SUP-richtlijnen, ofwel het verbod op Single-Use-Plastic. Hierin staan maatregelen om wegwerpplastic in het milieu te verminderen. Sinds vorig jaar geldt al het verbod op plastic bordjes, bestek, roerstaafjes en rietjes (goed voor 70% van het zwerfafval).

Inzet duurzame verpakkingen

“We gebruiken zo min mogelijk plastic, dat is wel lastig af en toe”, zegt Rens Bekkers, eigenaar van verschillende deliveryconcepten, waaronder Vegan Burger Brothers. “Voor saus cups gebruiken we bijvoorbeeld PLA, een afbreekbare plastic. Maar: het is duur en kan niet tegen hitte.” Ook Frank Streefland is duurzaam bezig: “Wij verpakken onze gerechten onder andere in diner- en borrelboxen, gemaakt van karton met een FSC-keurmerk.”

Niet te ver doorslaan

Toch zien veel horecaondernemers het nog als onmogelijk om volledig over te gaan op duurzame (lees: plasticvrije) verpakkingen. “Ik snap het probleem, maar we moeten oppassen dat we niet te ver doorslaan”, zegt Streefland. “Sommige dingen gaan gewoon niet. Een dressing in een kartonnen verpakking, daar zit je echt niet op te wachten. Voor veel verpakkingen zijn er nog geen goede, plasticvrije opties. Een ver pakking moet namelijk niet alleen stevig zijn, je product moet ook vers bij de gast aankomen.” “Tegelijkertijd krijgen we vanuit leveranciers heel veel producten waar nog plastic in verwerkt is; dat vind ik een lastig verhaal”, vertelt Bekkers. “Bovendien wordt het plastic afval in Nederland nog niet voldoende efficiënt verwerkt. Dus maakt het nog niet veel uit of je het scheidt of gewoon bij het restafval gooit.”

Prijzen stijgen

“Duurzaamheid is de toekomst. Daar ben ik me zeker van bewust en als er genoeg alternatieven zijn, dan zie ik deze maatregel niet als een uitdaging. Maar die alternatieven moeten er dan wél zijn”, laat Streefland weten. “Uiteindelijk zal de gast die bestelt de gevolgen ervan in de prijs merken: de inkoopprijzen stijgen en ergens moet het geld vandaan komen.” Streefland ziet wel een oplossing: “Hef bijvoorbeeld een extra belasting op plastic bakjes. Dan wordt de duurzamere verpakking een goedkopere optie en is het zowel voor de gast als voor de afnemer interessant.”

Meer lezen over het verbod en de reactie van KHN? Lees het hier!

Op de hoogte blijven van alle trends in de horeca? Schrijf je in voor de nieuwsbrief