Sidecar Cocktail

Sidecar-cocktail: 100 jaar oud, maar nog steeds populair

De Sidecar cocktail bestaat honderd jaar. De iconische cocktail bestaat uit cognac, Cointreau en citroensap en is nog altijd populair, ook onder de jongere generaties. Niet voor niets staat het op de kaart bij onder andere: Rosalia’s melangerie, Bluespoon bar, 1480 Foodbar, Dogtails, Freddy’s bar, Baut Oost en Tales & Spirits in Amsterdam. Lees in dit artikel meer over de cocktail.



Rémy Martin 1738

Vandaag zijn de verhoudingen voor een Sidecar cocktail volgens Rémy Martin 3, 2, 1:
3 cl Rémy Martin 1738 Accord Royal
2 cl Cointreau
1 cl citroensap

Distilleerexpert Paul Pacult vindt Rémy Martin 1738 Accord Royal van het hele Rémy Martin-assortiment het meest geschikt voor in de Sidecar cocktail: ‘Een goede zuurgraad zorgt voor een fris citroen-/citrusachtig smaakprofiel waarin de Cointreau en de 1738 Accord Royal even sterk naar voren komen. Het resultaat is complex en toch zeer evenwichtig, fruitig en kruidig, rijk en wrang tegelijk.’

De geschiedenis van de Sidecar cocktail

Na een verwoestende oorlog kwamen de Roaring Twenties, een decennium vol glitter en glamour. Jazz was de muziek, de verboden bar het koninkrijk en drinken de favoriete uitspatting. Amerikaanse soldaten gestationeerd in Europa waren gek op één bepaalde cocktail: de Sidecar. Deze zou vernoemd zijn naar een kapitein van het Amerikaanse leger wiens favoriete vervoermiddel in Parijs een motorzijspan was. De Sidecar cocktail bestaat uit cognac, Cointreau en citroensap. De Sidecar werd dé cocktail binnen alle grote steden: de Buck’s Club in Londen en Harry's Bar en het Ritz in Parijs.

Het was Frank Meier in het Ritz hotel die de eerste luxeversie van de Sidecar bedacht door er de zeldzame pre-phylloxera Cognac Fine Champagne, vintage 1865, voor te gebruiken. In het jaar 2000 ontdekte hoofdbarman Colin Field twee flessen in de kelder van het hotel: de cognac achter de "Ritz Special" was een Rémy Martin.