De Grote Kerk

Rijksmonument De Grote Kerk wordt 4* boetiekhotel Heavens Hotel Hoorn

Vlak voor de zomer opent Dutchen Group viersterren boetiekhotel Heavens Hotel Hoorn met 44 kamers in rijksmonument De Grote Kerk in Hoorn. Binnen de monumentale ‘schil’ komt bovendien een restaurant en daarbuiten een terras.

Tekst: Piet Hein Gons


Heavens Hotel Hoorn

Wat kunnen we verwachten?

In de beeldbepalende kerk uit 1883 op het Kerkplein in Hoorn zijn in het voorjaar van 2022 drie verdiepingen voorzien: op de eerste en tweede verdieping worden hotelkamers en suites gerealiseerd, op de benedenverdieping is ruimte voor een horecaconcept en er komt een terras van 70 vierkante meter. 15 van de 44 te bouwen kamers zijn suites, er komt één familiekamer met twee slaapkamers en één iconische suite die als bruidssuite kan dienen. De overige kamers worden rond de 25 vierkante meter groot, enkele daarvan zijn interconnecting. “Hoorn is een warme, levendige stad met een rijke historie in de Gouden Eeuw. Dat gevoel willen we terug laten komen in de kamers door een rijkelijke aankleding en sprekende, sfeervolle kleuren”, aldus Audry van de Merwe, COO van Dutchen.

Waar is Heavens Hotel Hoorn te vinden?

“Het Kerkplein is nog niet zo lang geleden fraai opgeknapt door de gemeente. De kerktoren was wat verzakt en die is verstevigd. Er zijn leistenen tegels om de kerk heen gelegd en er is nieuwe verlichting en een fonteintje aangebracht.” Het plein grenst aan De Hoornse Straatjes, zeven wat smallere winkelstraten in het historische hart met restaurants, uitgaansgelegenheden, kledingwinkels, kapsalons en een scharrelslager. “Die vermarkten als de Hoornse Negen Straatjes zou heel passend zijn”, zegt Van de Merwe.

Wie hebben bijgedragen aan het concept?

De architecten van Hylkema Erfgoed uit Utrecht - specifiek opgeleid in de omgang met monumentaal vastgoed – zijn verantwoordelijk voor het ontwerp, het Haarlemse Hinabaay voor de interieuren. Er zal bovendien met veel lokale partners samengewerkt worden maar er zijn nog geen samenwerkingen opgestart. “We werken graag samen met vakmensen met oog voor kwaliteit, sfeer en styling. Denk aan een plaatselijke patissier, een lokale bakker, een Hoornse koffiepartner en een bloemist uit de buurt”, aldus Van de Merwe.

Rijksmonument De Grote Kerk

De Grote Kerk is een rijksmonument waar dus niet teveel aan verbouwd mag worden. “Niet dat er ontzettend veel authentieke details zijn overgebleven, maar wat er wel is houden we natuurlijk in stand.” Daarom wordt er een moderne staalconstructie geplaatst die los komt te staan van de ‘schil’ van de kerk. Daarbinnen wordt gewerkt met een modulair systeem, een staalstructuur die stapelbaar is.


Heavens Hotel Hoorn

Wanneer opent het hotel?

Van de Merwe: “In ieder geval vóór de zomer van 2022. We hebben nu een softe opening op 1 mei voor ogen.”

Op de hoogte blijven van alle openingen en trends in de horeca? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!