Zuinig duurzaam?

Natuurlijk hoor je veel mensen in deze tijden van crisis zeggen dat je zuinig moet zijn.

Door: Gijsbert Bianchi, sectorvoorzitter Restaurants

Zuinig op je gasten, zuinig op je inkoop, zuinig op je medewerkers en wat ook opvalt: de overheid is zuinig voor de ondernemers. Is die zuinigheid wel duurzaam voor de horecabranche?

Knelpunten horeca
De Regiegroep Regeldruk is nog erg zuinig met het investeren van de 1 miljard die bedoeld is om de beweging in ondernemend Nederland mogelijk te maken. We moeten uiteraard zuinig zijn met zeuren, omdat dat niet gaat helpen. En daarom heeft Koninklijke Horeca Nederland de verantwoordelijke Tweede Kamerleden een rapport aangeboden met de vijf knelpunten waar de horeca in Nederland last van heeft als het gaat om regels.

We zijn rijkelijk geweest met het aanbieden van oplossingen, ondernemers houden namelijk niet van alleen zeuren. Onze liberale VVD heeft het volledige rapport aangeboden aan de staatssecretarissen. In november krijgen we antwoord.

De toekomst

Ondertussen gaat het ondernemen door en moeten we naar de toekomst blijven kijken. Ook moeten we zuinig zijn met het milieu en investeren in de toekomst. Nu de juiste mensen opleiden die nadenken over de producten die we ook graag in de toekomst aan de gasten willen presenteren.

Voor die investering in de toekomst is er nu voor scholieren van koksscholen en andere horeca-instellingen een oriënterende opleiding om in aanraking te komen met duurzaamheid. Afgelopen maand heeft onze sector Restaurants dan ook de opening van het Praktijkcentrum voor Duurzaam voedsel ondersteunt.

Daar wordt geleerd wat duurzaamheid voor de keuken betekent; waar het begrip voor staat, waar duurzaam begint en waar duurzaam eindigt. Voor de overheid en ondernemer heb ik dan ook één boodschap: investeer in het bedrijf, want dat heeft een (duurzame) toekomst.

Gastvrije en duurzame groet!