Vouvray en Rioja

En toen stonden we opeens op een podium in een enorme tufstenen grot in Vouvray.

In de ‘Caves de la Bonne Dame’ zouden we úrenlang worden verwend met spijzen, wijn en muziek. Maar eerst klopte een ridder van de ‘Chevaliers de la Chantepleure de Vouvray’ ons met zijn zwaard op de schouders en legden we ten overstaan van honderden gasten een belofte af.

Mijn Frans is niet zo goed. Ging het om eeuwige trouw aan Vouvray, zijn terroir en zijn wijnen? Dat beloof ik.

Vergissing

Reden voor het feest was de opening van het informatiecentrum ‘L’Espace du Vin’. Die is voor de lokale gemeenschap van grote betekenis, zo bleek uit de toespraak van de voorzitter van het Vouvray-syndicaat Philippe Brisebarre. Plannen van de stad Tours bedreigen namelijk de wijngaarden en daarmee het historische erfgoed.

Het bewijs van de vergissing die dat zou zijn kregen we in ons glas. Onder andere de onbeschrijfelijk mooie Première Trie 1959 van Domaine Huet en – hoe bestaat het – een nog zeer drinkbare en zelfs behoorlijk frisse wijn van Marc Brédif uit 1919 (!). Overigens veel Vouvray uit 2009 geproefd.

Wat een mooi jaar! Probeer Huet, Clos Naudine, Du Margalleau, Gaudrelle, Des Lauriers of Carême.

Rioja
Rioja? Rionee! Deze melige woordspeling kwam ik enkele jaren geleden tegen in een column. Rioja lag toen onder vuur. De Spaanse wijn werd soms zelfs oneerbiedig uitgemaakt voor ‘eikensap’, een gevolg van te slappe wijn in combinatie met te veel nieuw eikenhouten.

De kritiek betrof de ‘betaalbare’ Rioja. Het topsegment bleef hoog scoren in het verwende circuit van wijnverzamelaars en wijnrecensenten.

Evenwichtig
Het tij lijkt te zijn gekeerd, getuige de diverse mooie Rioja-wijnen voor schappelijke prijzen die ik de laatste tijd ben tegengekomen. Gelukkig maar, want wat is een evenwichtige Rioja – waarin houtaroma’s zoals vanille in balans zijn met het fruit en de concentratie – toch een fantastische wijn om bij te eten.

Juist een niet al te prestigieuze Rioja kan zo’n fijne, publieksvriendelijke restaurantwijn zijn.

Klantvriendelijk

Niet alleen omdat hij zacht, toegankelijk en betaalbaar is, zodat hij in de smaak valt bij een groot publiek. Ook omdat de lokale wijnwetgeving erin voorziet dat de wijn pas op de markt komt als hij op dronk is. Daarbij zorgt de houtrijping voor een stabiele wijn die wel een paar jaar mee kan, zodat je je er ook niet zo snel zorgen over hoeft te maken dat je met een partij wijn blijft zitten die over datum is.

Eigenlijk een opmerkelijk moderne en klantvriendelijke eigenschap voor zo’n klassieke wijn.

Voorbeelden
Een Rioja die perfect voldoet aan dit profiel is Viña Herminia Reserva 2004 (afbeelding). Zacht en vriendelijk, elegant en in alle opzichten plezierig vanwege de goede balans, waarbij met name de ingetogen houtaroma’s (vanille, cacao, kruiden, leer) en de fluweelzachte tannines opvallen. Het is een wijn in klassieke Rioja-stijl, maar de gecombineerde rijping op deels Frans en deels Amerikaans eikenhout maakt het een Rioja van deze tijd.

Viña Herminia is een relatief jong bedrijf (1997) en is onderdeel van het concern Grupo Caballero, die wel meer mooie merken in huis heeft, onder andere de mooie sherry van Emilio Lustau. (Importeur.)