Foto Flickr.com/Divya Thakur

Vloeibaar vertier

De tafeltjes staan weer strak in de lak, de handhelds liggen klaar, het drankhok staat vol met dozen tonicstampers, ijstheeglazen, witbiervazen en G&T-vissenkommen, de lading nieuwe shirts is binnen en een batterij aan studentenmeisjes met paardenstaartjes kan niet wachten om weer oeverloos tussen de tafels door te marcheren. Genoeg clichés zo? Mooi.

Door: Ingmar Voerman

Als toonaangevend horecabedrijf wil je daarom het liefst elk terrasseizoen met nieuwe dranken komen, maar dit moet operationeel en qua kosten natuurlijk wel haalbaar zijn. Daarom hierbij mijn suggesties voor vloeibaar vertier op de terrassen deze zomer. Moet je bijvoorbeeld met een ramvol terras, 3 ziekmeldingen op een zaterdagmiddag en een rookie achter de bar cocktails gaan laten shaken? Nee, natuurlijk niet. En ik zou ook zeker geen takken rozemarijn met een rookpistool bewerken voor in je mediterrane gin-tonics. Bewaar dat lekker voor een dinsdagavond in januari.
 
Wat dan wel? Nou, zet bijvoorbeeld een paar aantrekkelijke longdrinks op de kaart. Ze vergen iets meer handelingen dan een biertje of glas wijn, maar leveren veel meer omzet op. Natuurlijk staan op die kaart ook 1 tot 52 verschillende soorten gin-tonics, maar zoals ik al jaren roep: dark ’n stormy’s! Paloma’s! Moscow mule’s! Bourbon & gingerales! Desgewenst serveer je deze mixdranken in pitchers voor het betere groepsgevoel. En als je dan toch bezig bent: maak zelf rode of witte kwaliteitssangria. Zorg er daarnaast voor dat er een paar toffe, alternatieve frisdranken op de kaart staan, al dan niet huisgemaakt. Denk aan onder andere gingerale, gingerbeer, rose lemonade en rabarberlimonade.
Verder wordt vermout dit seizoen nog groter: hij gaat van gebruik door de zogeheten early adopters naar de mainstream. Vermout met tonic, met sodawater of in een americano met Campari en sodawater. Het hoeft ook niet te blijven bij enkel vermout. Er zijn namelijk prachtige aperitiefwijnen zoals het Franse Lillet Blanc of het Italiaanse Cocchi Americano. Beide zijn ideaal in de mix of gewoon met wat ijs. Lees hierover meer in de komende uitgave van Entree Magazine. Witte port met tonic is trouwens ook zo’n belachelijk lekker drankje, zeker als de zon schijnt!
 
Dan craft-bieren: mooie varianten van lokale of Amerikaanse kleine brouwerijen zijn een goed plan. Let wel: lokaal is bijna altijd goedkoper dan van ver. 9 euro moeten vragen voor een craft-biertje uit Zuidoost-Seattle, is dan ook niet handig. Ga daarnaast voor de zomerse soorten: weizen, saison, ipa en smaakvolle lagerbieren.
Over naar bubbelwijn. Deze heeft het niveau van bulkprosecco inmiddels al lang overstegen. We gaan voor cava, crémant de Bourgogne, sekt, vonkelwijn of champagne. Van die laatste drank ben ik ervan overtuigd dat die deze zomer meer besteld gaat worden; het leven mag juist nu weer gevierd worden. Lees er nog veel meer over in het uitgebreide artikel op de bladzijdes 18 tot en met 23.
Ten slotte: ik ben slechts liefhebber en geen wijnkenner, maar ik denk dat de tijd rijp is om meer gekoelde, zomerse rode wijnen te gaan schenken op het terras. Cheers!