Topport van Offley Port

Quinta da Boavista in de Douro vallei in Portugal is een van de belangrijkste wijngaarden van Sogrape Vinhos, het moederbedrijf van Offley Port.

Gastcolumn Horeca Entree

In Quinta da Boavista ligt de oorsprong van de kwalitatief hoogstaande portwijnen van het bedrijf. Het dunbevolkte Douro-dal is een ruig gebied met extreme temperatuurverschillen. In de zomer kan het er verzengend heet en droog zijn, maar in de winter soms ook bitter koud. Juist deze klimatologische verschillen maken de druiven zo bijzonder.

Wijnalcohol
Bij het maken van port wordt het gistingsproces van de druiven niet voltooid. De gisting wordt gestopt door zuivere wijnalcohol toe te voegen aan het nog gistende druivensap. Dat resulteert in een wijn die zoet is en een hoger alcoholpercentage heet: een portwijn.

Port moet voldoen aan strenge voorwaarden. Offley Port maakt al tientallen jaren gebruik van het certificaat van het Inistituto do Vinho do porto en voldoet dus aan de strenge eisen die het instituut aan een portwijn stelt.

Beste soort
Uit de meer dan honderd druivensoorten die oorspronkelijke in de wijngaarden zijn geplant, is een kleine selectie van zowel rode als witte varianten verkozen tot beste soort om portwijn van te maken. Dit zijn de rode druiven: Touriga Nacional en Franca, de Tinta Roriz, Cão, Barroca en Amarelo en de druif Sousão. Het gaat om de witte druiven Malvasia Fina, Viosinho, Gouveio en Códega.

Er worden in Nederland per jaar 22 miljoen flessen port verkocht. Portwijn wordt, gezien de zoete smaak, in de meeste landen geserveerd bij kaasgerechten en nagerechten. Daarnaast wordt port ook in vele sauzen en gerechten verwerkt, zoals met foie gras, meloen, tournedos of stoofpeertjes.

Jubileum
Dit jaar viert het merk Offley haar 200-jarig bestaan. Het merk bestaat al sinds 1737, maar als eerbetoon aan baron James Forrester die een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de portwijn, is zijn geboortejaar 1909 als eikpunt genomen voor de oorsprong van het portmerk.

Toppers

Een van de toppers van Offley is de Offley Late Bottle Vintage Port 2004, een topkwaliteit Ruby portwijn met een intense dieprode kleur en intense rode fruitaroma. De rijke en complexe smaak laat zich vooral prima combineren met kaas en chocolade. Een andere topkwaliteit port is de Offley 20 Years Old Tawny, een elegante, complexe en goed gebalanceerde tawny port. Deze port combineert uitstekend met hors d’oeuvres, gedroogd fruit en desserts met noten, eieren en caramel, koffie en kaas.

Rosé port
Offley introduceerde deze zomer de eerste officiële rosé port. Deze is roze van kleur en lichter van smaak dan gewone port. De geur en smaak van onder andere bessen, kersen en frambozen maken deze rosé port licht, fris en elegant en bij uitstek geschikt als aperitief en als dessertwijn. Offley Port laat hiermee een nieuwe doelgroep kennismaken met port.

Deze column is niet van de hand van Han Sjakes.