Strengere regels Schotse whiksy

Schotse single malt whisky mag niet meer buiten Schotland worden gebotteld. Dat is een van de regels die de Schotse overheid eind vorige maand invoerde.

Door het onmogelijk te maken dat single malt whisky in bulk wordt verhandeld, wordt het Schotse product beter beschermd tegen misbruik en bedrog.

Herkenbaarder
Tevens moeten de verschillende whiskysoorten voortaan duidelijker herkenbaar zijn voor de gasten. Zo is de omschrijving 'Blended Scotch Whisky' verplicht als het gaat om een assemblage van single malt en graanwhisky.

De term ‘Pure’ is verboden. Dit omdat ‘Pure Malt’ de suggestie wekt dat het superieur zou zijn aan single malt van één distilleerderij, terwijl het gaat om een blend van verschillende malt whisky.

Mousserende wijn
De koolzuurbelletjes in mousserende wijn spelen een grote rol in het ‘transport’ van aromastoffen. Volgens onderzoekers van de universiteit van Reims, de hoofdstad van de Champagne, nemen de bubbels bij het opstijgen aromastoffen mee en geven die prijs als ze openbarsten.

De wetenschappers onderzochten de componenten die uit de belletjes vrijkomen. Volgens het onderzoek bevat de mousse tot dertig keer meer aromastoffen dan de wijn zelf.

Verklaring

De bubbels dragen dus veel meer bij dan alleen een verfrissend mondgevoel. Het verklaart de voorkeur van veel champagneliefhebbers voor een fijne mousse (kleine belletjes) die lang in de wijn blijft bruisen. Het verklaart ook dat mousserende wijn anders gaat smaken als de mousse een beetje raakt uitgeraasd.

Veel goede wijn ontwikkelt zich in het glas door de interactie met zuurstof. Bij mousserende wijn komt daar dus het effect bij van een afnemend koolzuurgasgehalte.

Geen smaakverlies

Toch kun je niet zeggen dat champagne smaak verliest na wat rust in het glas. Tijdens een proeverij met champagne van Pol Roger in Restaurant Parkheuvel werden de oude wijnen zoals de Winston Churchill 1996 of de Blanc de Blanc 1988 na verloop van tijd alleen maar interessanter. Eenvoudige bubbelwijnen verliezen met het verdwijnen van de mousse hun charme, in de beste champagne is ook zonder mousse nog veel te ontdekken. Zo zit dat denk ik.

Overigens maakten we kennis met de Pol Roger Pure, nieuw sinds 2008. Een Brut Nature, droger kan een champagne niet zijn. Heerlijk bij oesters, zegt commercieel directeur Hubert de Billy. Ja, dat moet een perfecte combinatie zijn.

Belvédère
Bruce Willis gaat in wodka. De Amerikaanse acteur investeert in de Franse drankenfirma Belvédère. Willis was al verbonden aan het bedrijf voor de promotie van Sobieski Vodka. Nu is hij toegetreden tot het directieteam van Belvédère, dat onderdeel is van de multinational LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy). Hoe groot het aandeel is dat Willis neemt in Belvédère is niet bekend gemaakt.

Belvédère kan wel wat hulp van de actiefilmheld gebruiken, want het bedrijf stond een paar maanden geleden op het randje van faillissement.