Stierenbloed

Ooit was Egri Bikavér, ofwel Stierenbloed, een van bekendste Hongaarse wijnen. Er zijn twee regio’s waar deze wordt gemaakt.

De bekendste is Eger in het noordoosten van het land, niet ver van de wijnstreek waar die andere beroemde Hongaarse wijn, Tokaji Aszú, vandaan komt. De wijn dankt zijn bekendheid mede aan de naam. Stierenbloed spreekt tot de verbeelding. Er hoort bovendien een spannend verhaal bij.

Over moedige soldaten die in de zestiende eeuw de stad Eger verdedigden tegen de overmacht van het Ottomaanse leger. Zij dronken zich moed in met de plaatselijke rode wijn, waarna de aanvallers op de vlucht sloegen voor de onverschrokken Hongaarse helden.

Stierenbloed op het etiket deed het zo goed in de supermarkten, dat de inhoud er al snel niets meer toe deed. Na de inferieure wijn die in de jaren zeventig en tachtig werd verkocht, leek het imago van Bikavér voorgoed onherstelbaar te zijn beschadigd.

Terug

Maar: Egri Bikavér is terug. En wat kan hij lekker zijn. Egri Bikavér is altijd een blend van minimaal drie druivenrassen, te kiezen uit onder andere Kékfrankos (Blaufränkisch), Cabernet Sauvignon, Merlot, Kékoportó (Portugieser), Kadarka, Blauburger, Kékmedoc, Zweigelt, Cabernet Franc, Syrah en Pinot Noir.

Dat is een heel circus, maar een belangrijke rol is meestal weggelegd voor Kékfrankos, een karaktervolle druif vol kleur, fruit, kruiden, levendig zuur en mildstrenge tannine. Van een goede Bikavér mag je een zachte, evenwichtige, houtgerijpte assemblage verwachten.

Gerechten

De wijn staat te boek als een goede partner voor stoof- en wildgerechten. De Bikavér van Gróf Buttler (Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Kadarka en Merlot) voldoet aan dit profiel, en blijkt erg goed te smaken bij paddenstoelen. Streekgenoot St.Andrea won onlangs met zijn premium versie, de Merengö Egri Bikaver Superior 2008 (Kékfrankos, Syrah, Cabernet Franc en Merlot), een van de hoofdprijzen tijdens het Proefschrift Wijnconcours.

De Áldás Egri Bikavér van St. Andrea (Merlot, Kékfrankos, Pinot Noir, Blauburger, Menoir en Kadarka) mag in prestige en prijsklasse een paar treden lager staan, de volmaakte balans en een prettige spanning tussen kracht en souplesse brengen de wijn op prijzenswaardige hoogte. Genoemde wijnen zijn onder meer verkrijgbaar via Wijnadvies.com.

Frankrijk
Goed nieuws voor Frankrijk: de export van wijn en gedistilleerd stijgt weer. In de eerste tien maanden van dit jaar met negentien procent in waarde en met 16,5 procent in volume. Dat zijn flinke cijfers in deze crisistijden.

Vooral met de Franse cognac, wodka en gin gaat het goed, maar ook de wijnexport herstelt zich, aldus de Fédération des Exportateurs de Vins & Spiritueux.

Spirits
Ook de IWSR (International Wine and Spirit Record) meldt herstel in de spirits industrie. Volgens de verwachtingen tot 2015 ziet de toekomst er vooral voor wodka en whisky weer wat zonniger uit, terwijl rum profiteert van het trendy imago onder jongere consumenten.

Hetzelfde geldt voor cachaça. De Braziliaanse variant op rum zou volgens de onderzoekers de komende jaren wel eens kunnen gaan scoren, mede dankzij het WK Voetbal (2014) en de Olympische Spelen (2016) in het land. Tevens is de verwachting dat cachaça een betere concurrentiepositie zal krijgen dankzij handelsverdragen tussen de EU en het Mercosur (een economisch samenwerkingsverband van Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay) die zullen leiden tot lagere belastingtarieven.

Money makes the world go round, nietwaar.