Hoe gastronomisch de wijnen uit Vouvray zijn bleek weer eens tijdens de Wine Professional tijdens de Horecava.
Daar schotelde de jonge chef Eammon Willems (21) van Restaurant Manuscript in het nieuwe vijfsterrenhotel Kempinski in Brugge ons zes gerechtjes voor bij acht wijnen.
Mochten wij kiezen welke wijn bij welke gang het beste combineerde.
Hemels
De wijn van chenin blanc is er in alle mogelijke stijlen: jong, rijp, mousserend, droog, demi-sec, moelleux, liquoreux en tendre of sec-tendre, termen - een soort off dry - die uitsluitend in de Vouvray lijkt te worden gebruikt. De kok speelt met zoet, zuur, rijp en fris, en zo doen Vouvray-producenten dat ook. Dat maakt de wijn elk jaar weer anders, waaraan overrijpe druiven, edele rotting en fustrijping nog dimensies toevoegen. Onvoorspelbaar en marketingtechnisch misschien ‘moeilijk’, maar o zo spannend. Als de combinatie met een gerecht écht klopt, en vooral de zoet-zuurbalans goed is, dan is de wijn-spijscombinatie niet gewoon mooi of aangenaam, dan stijgt hij tot hemelse hoogte.
Hosanna
Dit gebeurde met de ‘sfeer van ganzenlever, zalf van butternut en balsamico’ bij de ‘50’ passerillé 2003 (moelleux) van de Cave des Producteurs de Vouvray. Hosanna! Mooiste wijnhuizen naar mijn smaak, los van de food-match: Château Gaudrelle en Domaine de la Châtaigneraie. Tot slot kregen we een Liquoreux van Domaine de la Fontainerie uit 1955. Een zeer fragiele wijn met rozen, perzik, witte chocola, een snufje rook, uiterst zacht zuur en zeer milde fruitsuikers, in 54 jaar tijd getransformeerd van liquoreux tot tendre. Als je zo mooi zo oud kunt worden, dan behoor je tot de beste van de wereld.
Wijnhuizen
Importeur Wine & Spirits in Wageningen heeft drie wijnhuizen uit de Nieuwe Wereld aan het assortiment toegevoegd: McPherson uit Australië, ConCannon uit Californië en het Argentijnse Finca El Origen. Op het oog lijkt de Argentijnse wijn het interessantst. Finca El Origen is de Argentijns poot van het Chileense Santa Carolina, een wijnhuis met een goede naam en een grote productie uit diverse Chileense wijnregio’s. El Origen is sinds 2002 op de markt. De wijngaarden (210 ha) liggen in de Valle de Uco dicht tegen het Andesgebergte aan. Mede door de ligging boven de 1000 meter wordt deze streek gezien als een van de beste terroirs van Argentinië.
Onder andere Jacques & François Lurton, O Fournier en Salentein laten al enkele jaren zien hoe de wijn hier wint aan aromatische kracht en natuurlijke zuren dankzij het langere groeiseizoen, de intensiteit van het zonlicht en de koele nachten. Met de wijnlijnen Varietal (vier euro inkoop excl. btw), Reserva (vijf euro) en Gran Reserva (negen euro) is El Origen vooralsnog iets minder pretentieus dan de genoemde grote namen, die in een hogere prijsklasse zitten.
Basilisk-serie
Van het Australische familiebedrijf McPherson wekt de Basilisk-serie in de prijsklasse van acht euro excl. btw de hoogste verwachting. Op de relatief nieuwe wijngaarden (2000) in Goulburn Valley in Central Victoria, waar het klimaat wordt vergeleken met dat in de Rhône-vallei, groeit het fruit voor de Sauvignon Blanc, Riesling, Marsanne-Viognier, Shiraz-Mourvèdre en Cabernet-Balzac.
Meer informatie: www.mcphersonwines.com, www.fincaelorigen.com, www.concannonvineyard.com.