'Officiële' WK Voetbalwijnen

Ook al is voetbal meer een 'biersport', er zijn nu 'officiële' WK Voetbalwijnen uitgebracht: drie wijnen onder de noemer 'Twenty 10'.

Het wijnhuis Nederburg (onderdeel van een van de grootste Zuid-Afrikaanse wijnbedrijven Distell) heeft in samenwerking met de voetbalbond FIFA een drietal wijnen op de markt gebracht met het FIFA-logo op het etiket. De serie heet ‘Twenty 10’.

Het gaat om een Cabernet Sauvignon, een Sauvignon Blanc en een rosé in de prijsklasse rond de vijf euro. Importeur in Nederland is Oud Reuchlin & Boelen.

Wijnregio Médoc
Hoe hoog wijn genoteerd staat op de dopinglijst van liefhebbers van de wielersport is onbekend, feit is dat de Tour de France voor het eerst in de geschiedenis de wijnregio Médoc aandoet. De op een-na-laatste etappe (een individuele tijdrit) start in Bordeaux en eindigt 51 kilometer verder via de Route des Châteaux in de stad Pauillac.

Onderweg passeren de renners beroemde wijnhuizen zoals Haut-Brion, Margaux, Latour en Mouton-Rothschild. Het heeft niet voor niets vijf jaar geduurd voordat dit plan goedkeuring kreeg. De deftige wijnboeren zijn hier nogal zuinig op hun plantjes.

Les Exceptionnels
Ondertussen heeft de bijna geslaagde poging om een nieuwe classificatie Cru Bourgeois du Médoc op te zetten toch weer een klein deukje opgelopen. Een groep wijnproducenten heeft besloten niet mee te doen. Château Chasse Spleen, Château Les Ormes de Pez, Château de Pez, Château Potensac, Château Poujeaux en Château Siran gaan gezamenlijk optreden als ‘Les Exceptionnels’.

Cru Bourgeois Exceptionnel was de hoogste rang in de Crus Bourgeois-indeling die in 2003 werd voorgesteld, echter die is wegens onderlinge onenigheid nooit ingevoerd. In de huidige opzet zijn er geen gradaties. Ook de Cru Bourgeois Superieur is van de baan. Er komt voorlopig maar één label: Cru Bourgeois.

Graadmeter
Overigens twijfelt niemand aan de reputatie en kwaliteit van ‘Les Exceptionnels’. Belangrijker is dat het Cru Bourgeois-label voor de overige Médoc-producenten weer een betrouwbare graadmeter voor kwaliteit wordt.

Het oogstjaar 2008 van de 270 châteaux die wél meedoen aan de nieuwe classificatie is inmiddels geproefd en gekeurd door een onafhankelijk bureau. In september zal bekend worden welke producenten de nieuwe versie van de Cru Bourgeois du Médoc op het etiket mogen zetten.

Rodriquez
Tot slot een paar zomerse wijntips. Twee maanden geleden opende Bistrot Neuf in Amsterdam. Het restaurant is gevestigd naast Chabrol Wines van Rex Neve, een van de drie zakenpartners van de bistro. Rex liet me kennismaken met de wijnen van Telmo Rodriguez.

Rodriguez is continu op zoek naar interessante wijngaarden met autochtone druivenrassen die in de vergetelheid dreigen te raken. Zo dragen wijnen uit diverse Spaanse wijnregio’s zijn signatuur. Vooral zijn wijnen uit Valdeorras (Galicië) zijn mooie, betaalbare, authentiek Spaanse wijnen.

Godello
Gaba do Xil Godello, van de steeds populairder wordende druif godello, is een verkwikkende, florale en kruidige wijn met structuur en lengte. De rode Gaba do Xil Mencía, van de druif mencía (eveneens in opkomst) is een originele, niet te zware wijn (geen hout), met een geur van viooltjes en met levendig zuur dat hem geschikt maakt voor de zomerkaart. Verkrijgbaar bij Pallas Wines.