Meer wijnkennis is meer omzet

'Ik verkoop wijn in de horeca' is de titel van een (instructie)boekje voor starters in de bediening. Magda van der Rijst en Noële Ruitenberg schreven dit handzame boekje in opdracht van Het Wijninstituut en wijnimporteur Oud Reuchlin & Boelen.

Luchtig geschreven en toch vol waardevolle tips om meer en betere wijn te verkopen aan horecabezoekers. Welke types wijngasten zijn er? Wat willen zij? Hoe weet je of ze een wijnadvies op prijs stellen? Hoe pak je dat aan? Een beetje training op dit gebied kan wonderen doen voor de omzet, want volgens onderzoek van het bureau Trendbox hebben veel horecabezoekers veel meer geld over voor kwaliteitswijn als ze daarover beter worden geïnformeerd. Geef het boekje cadeau aan uw personeel, zou ik zeggen. De tien euro inclusief portokosten is snel terugverdiend. Bestellen kan via www.weetvanwijn.nl.

Almacenista-serie
Onlangs heb ik kennis gemaakt met de sherry van Emilio Lustau. Daar ben ik nog niet helemaal van bekomen. Wat een kwaliteit! Heel bijzonder is de Almacenista-serie van Lustau. Almacenistas (aandeelhouders) kopen op kleine schaal wijn en voeden deze op in hun eigen kelder. Ze hebben zelf geen bottelvergunning. Vroeger verkochten de almacenistas hun vaak langgerijpte, waardevolle wijn aan bodegas die er hun blends mee verbeterden. Bodega Lustau mengt de wijn niet, maar brengt ze op de markt als pure fino, manzanilla, oloroso of amontillado. Op het etiket staat de naam van de almacenista en een breuk, bijvoorbeeld 1/80. Dit betekent dat de wijn afkomstig is uit een solera met tachtig vaten. Hoe kleiner de solera, hoe zeldzamer de wijn.

De Fino Obregon bijvoorbeeld is Solera Matured by José Luis Gonzalez Obregon, 1/143. Een krachtige fino voor fijnproevers. Rokerig, mineraal, zilt, bloemig en notig. Geconcentreerd, zacht en rijk van smaak met een lange afdronk. Een van de lekkerste fino’s die ik ooit proefde. Heel anders van stijl maar minstens zo goed is de East India Solera, een blend van Oloroso en Pedro Ximénez. Een madera-achtige wijn met een mooie balans van zoete en oxidatieve tonen. Verrukkelijk aroma met karamel, toffee, vijgen, crème brûlée, noten en rozijnen. Een vloeibaar toetje op zichzelf. Moet een traktatie zijn bij crème brûlée, chocolade-amandelcake, flan of koffie met petits fours. Lustau is onder meer verkrijgbaar bij Makro.

Gunderloch
Nieuw in het assortiment van Imperial Wijnkoperij in Den Dolder: Weingut Gunderloch. Dit wijnhuis behoort tot de beste in de wijnregio Rheinhessen. De wijngaarden liggen op een strook heuvels langs de Rijn tussen Nackenheim en Nierstein met mineraalrijke, rode grond die bekendstaat als de Rote Hang. "Ik aas al heel lang op Gunderloch", zegt inkoper Albert de Jong van Imperial. "Ik ben blij dat het gelukt is." De steile Rothenberg heeft het beste terroir, maar de Riesling van de aangrenzende Niersteiner Pettenthal mag er ook zijn. Karaktervol, mineraal en verkwikkend droog. De Riesling Auslese van de Rothenberg (ik proefde 1997) is van wereldklasse. Als je deze aromatische, rijke, complexe, mildzoete, romige delicatesse proeft, begrijp je dat sinds 2002 al zes wijnen van Gunderloch de maximale score van honderd punten kregen van het Amerikaanse magazine Wine Spectator. Voor informatie: www.imperialwijnkoperij.nl.