Lente: het seizoen van (vurig) verlangen

Lente, seizoen van verlangen. Verlangen naar wat? Dat kunt u zelf wel invullen, fantasierijk als u bent. Verleidingen genoeg, maar de barbecue is er zeker een van. Eentje die met recht tegemoetkomt aan een vurig verlangen. “Er is waarschijnlijk geen gerecht ter wereld dat zo’n aantrekkingskracht en inherente feestelijkheid in zich heeft als vlees van de hete kolen”, omschreef culinair journalist Hiske Versprille dit gevoel treffend in een lovende recensie voor Volkskrant Magazine over het Amsterdamse grillrestaurant Ocakbași Koksmuts Çinar. De redactie van Entree Magazine is het van harte met haar eens.

De ontwikkelingen die de barbecue de laatste jaren heeft doorgemaakt zijn zonder meer opzienbarend. Van lieveling van de hobbyistische tuinkok naar een high potential-attribuut in menig professionele horecakeuken. Waar men de kooltjes inmiddels waardeert als smeulend goud en gespecialiseerde chefs worden omgedoopt tot ware ‘vuurmeesters’. Ook opvallend: steeds meer nieuwe, laagdrempelige, maar zeer goede barbecuerestaurants openen hun deuren. Recente voorbeelden genoeg: Braai Rivierenbuurt (Amsterdam), Roast (Hilversum), Meatcave (Den Haag) en binnenkort Black Smoke (Rotterdam). De chefs die daar de scepter zwaaien gelden zelfs als een voorbeeld voor hun collega’s uit het hoge segment. Zij kijken het kunstje graag af en gasten proeven dan ook steeds vaker ‘high end-gerechten’ met componenten van de barbecue. Barbecue is er voor iedereen, voor elk segment. Bij Kazerne Home of Design in Eindhoven, waaronder 2 restaurants, een hotel en expositieruimte vallen, gaan ze zelfs nog een stap verder. Daar is de barbecue een heus ‘stijlmeubel’, ontworpen door de Eindhovense designer Joost van Bleiswijk. Barbecueën is lekker, maar mag ook gezien worden! Niet voor niets kiezen steeds meer restaurants voor een barbecue op het terras. Een show, waarbij geur, smaak en vermaak als een theaterstuk samenkomen.

Met veel plezier hebben wij voor mei dan ook een editie voorbereid, waarin de mogelijkheden van de barbecue centraal staan. En dat zijn er nogal wat. Laat u inspireren door alle vuurmeesters die aan het woord komen!