Foto Jesaja Hizkia

Lachgas: too much of a good thing …

Lachgas … is ook een broeikasgas, net als CO2, methaan, ozon en waterdamp. Het is alleen 265 maal krachtiger dan CO2. En laat de nieuwste, superlaagdrempelige partydrug nou lachgas zijn. De lege patronen vind je overal. Ze kunnen ook nog eens gevaarlijke krengen zijn, als ze op straat liggen en je er nietsvermoedend (zeker na wat drankjes) bovenop stapt. Nog erger is dat één patroon gevuld is met 10 gram lachgas. Dit staat ongeveer gelijk aan 2,65 kilogram CO2, zeg maar: een litertje benzine verstoken. Goed bezig mensen!

Tekst: Marco Lemmers

Begrijp me niet verkeerd: ik ben een groot voorstander van die guilty pleasures, die 1% van ons bestaan vol gekke uitspattingen, die confetti of dat lachgas tijdens het feestje dat het leven heet. En de horeca is dan de plek bij uitstek waar mensen hun behoefte aan guilty pleasures kunnen en komen vervullen. Mooi bereide gerechten en dranken, een nacht lang feesten of een heerlijke overnachting en dan wakker worden in een superbed. De horeca is dé plek waar de remmen los kunnen en heerlijk genieten centraal staat. Upsell-gedrag van bekwaam horecapersoneel draagt hier bovendien aan bij. Maar als gasten hier dus lekker kunnen losgaan, dit zelfs wordt aangemoedigd en die 1% dolle boel relatief veel CO2-uitstoot tot gevolg heeft, heeft de horeca dan geen verkeerde stimulerende werking? We zijn het er toch ook over eens dat een sigarettenautomaat met 10% win-kans op een tweede pakje verkeerd gedrag zou stimuleren?

Zeker, we zijn schuldig, op z’n minst medeplichtig. In de basis stimuleert de horeca dat ‘verkeerde’ gedrag. Heeft duurzaam werken voor ons dan wel zin? Ik zeg ja. Deze vrijplaats voor guilty pleasures zijn, brengt immers een verantwoordelijkheid met zich mee. Dus laat het ons er ook toe aanzetten om voor de planeet aan de slag te gaan, voor 99% duurzaamheid naast 1% guilty pleasures; dan bewijzen we de aarde en toekomstige generaties een enorme dienst. En duurzaamheid kan weliswaar lastig zijn, maar als er één branche is die de kunst van het verleiden verstaat, is het wel de horeca. Wij zijn de verspreiders van nieuwe lifestyle-, interieur- en voedingstrends. We maken het leven lekker en daardoor langer houdbaar. Het begint dus allemaal bij ons. We can do this!

Eerder dit jaar was er overigens een jongeman in het nieuws die 100 patronen lachgas per dag (!) gebruikte. Goed voor 1.000 gram lachgas, oftewel 265 kilogram CO2, oftewel 100 liter benzine per dag verbruiken. Too much of a good thing … 

Marco Lemmers (op de foto links) is samen met Sam Cohen oprichter van Conscious Hotels, de keten van 4 bijzonder duurzame, eco-sexy vestigingen. Ze werden Ondernemers van het Jaar bij de Entree Awards 2018.