'Horeca moet gast stapje voor blijven'

Het eerste Dutch Coffee in Good Spirits Championship wordt dit jaar gehouden tijdens het hospitality & style event Venuez in Amsterdam.

Bij dit evenement worden bartenders uitgedaagd om nieuwe koffiecocktails te ontwikkelen.

"Met Coffee in Good Spirits brengen we bartenders en baristas bij elkaar", vertelt Jeroen Veldkamp, tweevoudig Nederlands baristakampioen en voorzitter van de stichting Dutch Coffee Promotion die de jaarlijkse baristawedstrijden en latte art-competities organiseert. "Ik verwacht er veel van. Bartenders gebruiken technieken en ingrediënten waar baristas niet zo snel aan denken. Dat is precies wat we willen: een verbreding op het gebied van smaak en techniek."

Tweeledige wedstrijd
De wedstrijd Coffee in Good Spirits bestaat uit twee onderdelen: het bereiden van een perfecte Irish Coffee en het bedenken en maken van een originele, nieuwe koffiecocktail, warm of koud. Veldkamp: "Ik hoop dat er mooie nieuwe mixdranken uit voortkomen waar de horeca van kan profiteren. Mensen hebben tegenwoordig thuis ook espressomachines en weten steeds meer van koffie en dranken, de horeca moet de gast een stapje voor blijven."

Venuez wordt gehouden van 31 maart tot en met 1 april in de Amsterdam Convention Factory.

Hongarije
Wat een mooie wijnen maken ze toch in Hongarije. En niemand lijkt het te weten. Vooral witte wijnen van autochtone druivenrassen zoals furmint, olaszrizling en hárslevelü kunnen indrukwekkende wijnen voortbrengen met bedwelmende aroma's en een onvermoede complexiteit. Het zijn kruidige, florale wijnen met mineraliteit, een volle smaak en een intrigerend eigenwijs aroma dat in de verte doet denken aan chenin blanc uit de Loire. Met name furmint, die bekend is van de beroemde edelzoete wijn Tokaji Aszú, verrast steeds vaker als droge wijn.

In de ban
Op een recente proeverij van Wines of Hungary in Amsterdam raakte ik in de ban van Zoltán Demeter (foto), die laat zien dat furmint een echte 'terroirdruif' is. Mineraal, floraal, kruidig, exotisch, geconcentreerd, complex. Hetzelfde kan gezegd worden van István Szepsy, eveneens uit de regio Tokaj. Droge furmint is een fantastische wijn voor de gastronomie. Aan het Balatonmeer maakt Mihály Figula wijnen van olaszrizling en internationale druiven als pinot gris, sauvignon blanc, sémillon en chardonnay. De 'gewone' olaszrizling is al prachtig, maar met zijn Szilénusz Cuvée van olaszrizling, chardonnay en sémillon stijgt Figula tot hemelse hoogte. Probeer de 2005 maar eens. Ongelooflijk, wat een waanzinnige wijn. Meer informatie: Demeter, Szepsy en Figula.

Spanje
Sinds kort heeft Spanje zijn zesde Vino de Pago ingelijfd. De wijngaard Irache van Bodegas Irache heeft de status van Do de Pago gekregen. Vino de Pago de Irache wordt gemaakt van cabernet sauvignon, tempranillo en merlot. De wijngaard ligt in de regio Tierra Estella in Navarra. De Denominación de Origen de Pago is in 2003 in het leven geroepen voor topwijnen van één uitzonderlijk goede wijngaard. De andere vijf Vinos de Pago zijn Señorío de Arinzano van Bodegas Julian Chivite, eveneens in Navarra en El Guijoso, Dehesa del Carrizal, Finca Élez (Manuel Manzaneque) en Dominio de Valdepusa (Marqués de Griñon) in de provincie Castilla-La Mancha ten zuiden van Madrid.

Overzichtsproeverij
Voor de agenda. Promotiebureau Sopexa organiseert op dinsdag 20 januari een grote overzichtsproeverij in het Beurs-WTC Congress Center in Rotterdam. Een Tour de Vins de France langs bijna honderd wijnproducenten van bekende en minder bekende wijngebieden van Frankrijk.