Horeca-attracties

Tekst: Iris Kranenburg 

De technische ontwikkelingen in de keuken gaan momenteel snel, met name in het buitenland zien we veel interessante voorbeelden. Neem restaurant Spyce in Boston, waarover de beroemde sterrenchef Daniel Boulud de culinaire leiding heeft. Robots wokken groenten en vlees en deponeren de ingrediënten daarna in een diep bord. Of de hamburgerrobot in restaurant Creator in San Francisco, die vierhonderd hamburgers per uur maakt en zelfs kaas raspt, sauzen toevoegt en vlees grilt. Ze trekken allebei dagelijks honderden nieuwsgierige gasten. Maar ook technische ontwikkelingen achter de bar blijven niet achter. En daarvoor hoeven we niet eens naar het buitenland. De spectaculaire robotarm in Mr. Mofongo in Groningen, die zelf likeuren tapt uit een acht meter hoge wand, is een ware lust voor het oog.

Daarmee lijkt de robotisering in eerste instantie misschien vooral een attractie voor gasten. Maar volgens een recent rapport van de ABN AMRO kan de horecakeuken in de toekomst vanwege het personeelstekort niet meer zonder robots. Nu zijn dat soort investeringen voor de meeste ondernemers echter niet weggelegd. Gelukkig zijn er genoeg andere bar- en keukeninnovaties die wel het overwegen waard zijn. Denk aan vaatwassers die droge glazen afleveren – nooit meer poleren! – of aan bierfusten in de kelder, die zelf de brouwerij contacten als het bier onder een bepaald niveau is gedaald (!). Dit soort vernieuwingen kunnen aardig wat personeelsuren schelen en dus geld opleveren. Iets wat je uiteraard ook voor elkaar krijgt door de bar en keuken slim in te richten. En wie écht het verschil wil maken, kijkt ook naar oplossingen die bijdragen aan een betere wereld, zoals koken op inductie en het gebruik van machines met energiezuinige labels.

Laat je door onze special over bar- en grootkeukentechniek van juni inspireren, waardoor er meer tijd overblijft voor gastcontact. Want we hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat horeca altijd mensenwerk zal blijven.