Hongarije vindt wijn maken opnieuw uit

Hongarije is bezig het wijn maken opnieuw uit te vinden, zo konden we vaststellen tijdens een persreis op uitnodiging van Wines of Hungary.

Tijdens de communistische periode - van 1947 to 1989 - was er geen aandacht voor de kwaliteit. De Sovjet-Unie dwong de boeren om zo veel mogelijk goedkope wijn te maken. "Als je het niet leert van je ouders of je grootouders, dan gaat de kennis en traditie verloren", zegt István Jásdi van wijnhuis Jásdi in Csopak op de noordoever van het Balatonmeer.

Schokkend en vrijheid

Veertig jaar verwaarlozing heeft een vreemde situatie opgeleverd. Schokkend vanwege het verlies aan kennis en waardevolle wijngaarden die juist vanwege de lage opbrengst zulke mooie wijnen kunnen voortbrengen. Tegelijkertijd zorgt het bij de nieuwe generatie wijnmakers voor vrijheid, niet gehinderd door starre tradities en vastgeroeste gewoonten.

István Jasdi is nu tien jaar bezig om de juiste klonen van het druivenras olaszrizling te herontdekken en het beste terroir te vinden om het mooiste uit de druif te halen. Hij bewijst dat van de voormalige volumedruif olaszrizling prachtige wijn kan worden gemaakt. "We leren steeds meer", zegt de voormalige econoom. "De wijn wordt steeds beter. De toekomst van Hongaarse wijn ligt op de kleine heuvels, bij speciale wijnen."

Somló
Terroirwijnen dus. Het wijngebiedje Somló ten noordwesten van het Balatonmeer is daarvan ook een mooi voorbeeld. Eén eenzame, kleine vulkanische puist steekt uit boven het vlakke landschap. Kreinbacher is hier een van de wijnhuizen die bijzondere wijnen maakt van furmint, hárslevelü, olaszrizling en nog zo’n verrassende Hongaarse druif: juhfark. Eigenaar Baráth Sándor laat ons tevens een fantastische Syrah proeven.

Noordelijker
Witte druivenrassen en Noord-Franse blauwe druiven zijn in de noordelijke regio’s van Hongarije favoriet. Wijnhuis Tibor Gál in Eger heeft meedere vroegrijpende rassen aangeplant en experimenteert er volop mee. Tibor Gál junior (23) zegt: "We hebben een grote range wijnen, maar alle in kleine hoeveelheden. Het klimaat en de bodem zijn vergelijkbaar met de Bourgogne en de Noord-Rhône."

Pinot Noir is dan ook een van de troeven waar wijnhuis Gál op inzet. Tibor Gál senior was een beroemd internationaal wijnconsulent. Hij overleed drie jaar geleden bij een verkeersongeval in Zuid-Afrika. Tibor: "Mijn vader was de eerste die in Hongarije pinot noir aanplantte. Hij zei: 'Als we een goede pinot noir kunnen maken, dan respecteren ze ons, dan weten ze wat Hongarije waard is'. Hij zei ook altijd: 'Je moet de wijn eerst verkopen, daarna kun je hem gaan maken'."

Meeste indruk
Tibor laat ons Leányka, Egri Bikavér (stierenbloed), Chardonnay, Gewurztraminer, Syrah en Pinot Noir proeven, waaronder de wijn 'Titi', zo genoemd omdat het de eerste Pinot Noir is die de jonge wijnmaker (hij studeert nog in Budapest) zelf heeft gemaakt. Eerlijk is eerlijk: de Pinot Noir maakte de meeste indruk. Met Chardonnay won het wijnbedrijf tien jaar geleden al een medaille in de Bourgogne. Ik voorspel dat de Pinot Noir in de nabije toekomst eveneens internationale erkenning krijgt. "Moeten we doorgaan met Pinot Noir?", vroeg Tibor. "Ja!" riepen wij in koor.

Adressen:
Wines of Hungary, Tibor Gal, Jasdi Pince, Kreinbacher Birtok. Informeer voor de verkrijgbaarheid van de besproken wijnen bij Mercury International Wijnkopers.