Halil Asars gastronomische roadtrip

De samenstellers noemen het boek 'Halil Asars Roadtrip' een gastronomische roadtrip door Europa.

Halil Asar (30), maître van restaurant At Sea in Scheveningen, voorheen gastheer/sommelier van De Librije en Parkheuvel, reist samen met Michiel Houdijk van het communicatiebureau Trichis door Nederland, België, Frankrijk, Spanje en Italië.

Ontmoetingen
Onderweg ontmoeten ze vrienden, collega’s en oude leermeesters, onder wie Halils eigen moeder, voormalig eigenaresse van restaurant De Buik van Parijs in Zwolle waar hij zijn horecacarrière begon als afwashulp, en zijn ‘horecamoeder’ Thérèse Boer. Er wordt gekookt met Cees Helder, François Geurds en Sergio Herman, inkopen gedaan op de versmarkt Rungis in Parijs, wijnhuizen en grappaproducenten bezocht, kaviaar geproefd en truffels opgegraven

Inhoud boek
Het gaat over gastheerschap, wijn & spijs, en de kwaliteit van ingrediënten, maar ook over koksmessen, tafellinnen en Italiaanse maatpakken. Originele promotie voor Asar zelf en zijn restaurant, maar meer nog een liefdesverklaring aan gastvrijheid en gastronomie in het algemeen.

Halil Asars Roadtrip, Michiel Houdijk, uitg. Trichis, € 19,50.

Spaanse wijnen
Onder de noemer ‘From Spain with Love’ stuurde Vinos de España (onderdeel van het Spaans Promotie Centrum van de ambassade) de afgelopen weken een kleine twintig wijnen rond. Daarbij lieten de (relatief) nieuwe druivenrassen de beste indruk achter.

De albariño van Paco & Lola (importeur Léon Colaris) is karaktervol en toegankelijk, met fijn zacht zuur, geschikt voor een breed (horeca)publiek. Zowel Val de Sil (Vinites) als Viña Somoza (Résidence Wijnen) zijn hartige wijnen van godello, een druif met zijn structuur en body. Lekker bij (inkt)vis, gamba’s en schelpdieren.

Twee opvallende rode wijnen zijn Vega Tolosa (Wijnimport J. Bart) van de bobal-druif en Altos de Losada (Kwast Wijnkopers) van mencia. De bobal uit Manchuela biedt veel wijn voor weinig geld. Redelijk recht-toe-recht-aan, maar met internationale allure. Mooie huiswijn voor een eetcafé, brasserie of bistro.

Altos de Losada uit Bierzo heeft concentratie en kracht die aan een goede cabernet franc doen denken; stevige tannines, bessen, pruim, laurier, kirsch, tuinkruiden. Een ambitieuze wijn.

Italiaanse wijnen
Alweer hommeles in de Italiaanse wijnwereld. Ze hebben daar net een hoop gedoe achter de rug over Brunello di Montalcino waaraan andere druiven dan de wettelijk voorgeschreven sangiovese was toegevoegd. Dit keer wordt zo’n tien miljoen liter wijn uit Toscane ervan verdacht te zijn vermengd met wijn die niet aan de eisen voldoet.

Het zou gaan om Chianti, Toscaanse landwijnen (IGT) en opnieuw Brunello di Montalcino. Volgens de berichten worden 42 producenten onderzocht.

Chianti Classico
Chianti Classico is niet betrokken bij het nieuwe schandaal. We kunnen ons met een gerust hart laven aan de Chianti Classico van Rocca di Montegrossi. Deze wijn verraste me zeer aangenaam bij de antipasti in de nieuwe wijnbar The Wine Kitchen in Amstelveen. De jaargang 2004 die ik dronk (“een heel mooi Chianti-jaar”) is uitverkocht, laat de importeur weten.

In 2005 heeft wijnmaker Marco Ricasoli-Firidolfi afgezien van zijn prestigewijn Vigneto San Marcellino (Chianti van zijn beste sangiovese-wijngaarden) en de druiven gebruikt voor de ‘gewone’ Rocca di Montegrossi. Ook 2006 en 2007 zijn verkrijgbaar. Zelf even proeven dus, mocht u zin hebben gekregen in deze mooie eetwijn.