Franse export

Franse producenten van alle mogelijke gedistilleerde dranken hebben de website Spiritourisme.com in het leven geroepen.

Met informatie over bijna honderd distillateurs, bezoekmogelijkheden, evenementen, musea en wat dies meer zij. Handig voor toeristen met of zonder professionele belangen. Maar, typisch Frans, de website is alleen in de Franse taal.

Export

Dit terwijl de export voor Frankrijk steeds belangrijker wordt, want de consumptie van wijn en spirits uit eigen land neemt alleen maar af. In Bordeaux begrijpen ze dat inmiddels wel. Zo kan sinds kort zoete wijn zoals de beroemde Bordeaux-wijn Sauternes worden verkocht in China.

Zwaveldioxide
Tot voor kort mocht dat niet omdat China een maximum van 250 gram stelde aan het gehalte aan zwaveldioxide in wijn. Sauternes en veel andere zoete wijn heeft meer dan 250 gram zwavel nodig om te voorkomen dat de wijn bederft of in de fles opnieuw begint te gisten.

Dat de Chinese autoriteiten deze regel serieus namen, mag blijken uit de inbeslagname en vernietiging afgelopen voorjaar in Shanghai van een hele pallet wijn van Château Bastor Lamontagne (Sauternes). Zonde!

Druiven

Uiteraard is het voor de wijn- en drankenhandel belangrijk dat China als afzetmarkt toegankelijk is of wordt. Het is nog niet zo lang geleden dat hierover wordt overlegd met de OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin).

De eerste overeenkomst werd gesloten in 2005, toen China ermee akkoord ging dat wijn uitsluitend van druiven mag worden gemaakt.

Druivensap
Het was voor mij nieuw om te lezen dat het altijd normaal is geweest in China om wijn van vijftig procent druivensap te maken. Ik neem aan dat in China wijn gedronken blijft worden die is gemaakt van minimaal de helft druiven, alleen mag die niet meer als wijn worden geëxporteerd.

Westen

Welgestelden in China en andere welvarende Aziatische landen zijn met name geïnteresseerd in het premiumsegment wijnen en dranken uit het Westen. In de eerste helft van dit jaar is de export van cognac naar het Verre Oosten gestegen met 24 procent tot 45 miljoen flessen.

Schotse malt whisky en premium blended whisky doen het ook goed. Zo groeide Johnnie Walker tussen januari en juli van dit jaar met elf procent, voor een groot deel dankzij de export naar Azië en Zuid-Amerika.

Whisky
Ondertussen heeft de Schotse universiteit in Edingburgh biobrandstof ontwikkeld uit restproducten van whiskyproductie. 'There is whisky in the car-o', las ik ergens, als woordspeling op het bekende Ierse whiskylied 'Whiskey in the jar-o'.

De biobenzine wordt gemaakt van de resten van de wort, zeg maar de gefermenteerde gerstepap die overblijft na de distillatie. De bedoeling is Schotse pompstations te voorzien van deze butanol, die gewoon met reguliere benzine kan worden gemengd.

Ierland
Over Ierland gesproken: Ierse whiskey is in vergelijking met Schotland klein, maar groeien doet hij als de beste. Volgens onderzoeksbureau Datamonitor zal Ierse whiskey tot 2014 in waarde groeien met jaarlijks negen procent.

Daarmee loopt het eiland in op Schotland (+0,2 procent), Canada (+3 procent) en de Verenigde Staten (+2 procent).

Doelgroep
Volgens Datamonitor is Ierland erin geslaagd een aparte marktpositie in te nemen met een jongere doelgroep ten opzichte van het marktaandeel van de andere whiskysoorten, die traditioneel gedomineerd wordt door oudere consumenten. Jameson is het meest succesvol.

Het Ierse single-maltmerk groeide in de laatste twaalf maanden met twaalf procent.