Four Roses Bourbon de boer op

Vele jaren nam bourbon een bescheiden positie in binnen de categorie whisky. De laatste jaren loopt de Amerikaanse drank in op whisky-reus Schotland.

Schotse whisky groeit vooral nog op de Aziatische markt. In Europa en Amerika lijkt het plafond in zicht te komen. De niet-Schotse whisky, bourbon voorop, zit op de westerse markt in de lift. Mede dankzij de nieuwe small batches en single barrels uit Kentucky neemt de interesse voor bourbon toe.

Maker's Mark
Het eerste teken van een revival van bourbon was de komst van Maker’s Mark op de Nederlandse markt in 2007. De eerste proevers merkten overeenkomsten op met de Schotse malt whisky. Het is begrijpelijk dat Schotland als referentiekader wordt gezien, maar in wezen is dat net zoiets als gin met jenever of cognac met armagnac vergelijken.

Bourbon is een aparte categorie, met andere grondstoffen en een andere productiewijze. Alleen al het ontbreken van turfaroma maakt de twee dranken onvergelijkbaar.

Profileren
Dat bourbon zich beter wil profileren, mag blijken uit het eerste bezoek ooit aan Nederland van master distiller van Four Roses Jim Rutledge (afbeelding). Hij was aanwezig op het Whisky Festival Noord-Nederland in Groningen en maakte een kleine tour door ons land, met in zijn koffer naast de bekende Yellow Label de relatief nieuwe small batch en single barrel.

Uit de mode
De nieuwe premiumvarianten geven bourbon een duidelijker eigen gezicht. Dat is ook in de VS zelf actueel, vertelde Jim Rutledge. “Four Roses was als bourbon alleen nog in het buitenland op de markt. In de VS was Four Roses geen bourbon meer, het was een blend van verschillende Amerikaanse whiskies. Bourbon was uit de mode geraakt. Pas sinds 2001 zijn we weer echte bourbon gaan maken voor de Amerikaanse markt.”

Onderscheiding
Waarin onderscheidt Four Roses zich van andere bourbons? “De meeste bourbon heeft een kick en een bite”, zegt Rutledge. “Een krachtige aanzet en een pittige afdronk. Four Roses is soepeler en zachter.”

Dit komt onder andere door het gebruik van vijf verschillende gistculturen. Rutledge: “Gist geeft aroma’s van bloemen en tuinkruiden aan de whisky. De meeste bourbon wordt gemaakt van één basiswhisky. Het smaakverschil wordt daarna alleen bepaald door de houtopvoeding. Wij maken tien verschillende basiswhisky's met verschillende gisten en verschillende combinaties van maïs, rogge en gerst. Elke whiskey heeft een ander smaakprofiel. Later blenden we die.”

Samenstelling
Dit betekent dat elke small batch en single barrel van Four Roses ook een echt andere samenstelling heeft. Voor de small batch selecteert Jim Rutledge iedere keer andere vaten uit vier van de tien basiswhiskies. De single barrel komt zoals de naam al zegt uit één vat. Elke nieuwe single barrel die (met vatnummer) op de markt komt is dus weer anders dan de vorige.

Ballet
De small batch en single barrel hebben beide een verrassend verfijnd aroma van bloemen, fruit en kruiden. De single barrel is uiterst elegant en subtiel, met een zeer mild houtkarakter. Als malt whisky een rugby’er is, dan is deze bourbon een balletdanseres.

Ook qua prijs gaat de vergelijking met malt whisky trouwens mank, want de nieuwe premium bourbon moet zijn naam nog vestigen. Four Roses wordt gedistribueerd door Pernod Ricard.