Echte limoncello

Drink de echte limoncello. Dat was de boodschap van Sales Director Gabriele Langella van Villa Massa tijdens een bezoek aan Nederland.

Het bedrijf, opgericht in 1991, bracht de likeur pas anderhalf jaar geleden voor het eerst op de Nederlandse markt. Het gaat goed met limoncello, getuige een omzetgroei van 87 procent in 2009.

Maar er zit veel namaak bij, zegt Langella. Er worden kunstmatige smaakstoffen gebruikt. Of nog erger: citroensap.

De echte
De echte limoncello komt uit de omgeving van Sorrento aan de prachtige kust van de golf van Napels en wordt gemaakt van de schil van knoerten van citroenen die hier worden gekweekt door familiebedrijfjes op kleine plantages onder een dak van riet om de hete zon wat te temperen.

Limone di Sorrento is een speciaal citroenras. De citroenschil zit vol aromatische oliën die de limoncello zijn smaak geven. Alleen de buitenste laag van de knalgele schil wordt gebruikt.

Recept
Het recept is simpel en puur natuur. De schillen weken een paar dagen in pure alcohol. Daarna wordt er alleen nog gefilterd, gesuikerd en water toegevoegd om de likeur op een drinkbare sterkte van tot dertig procent alcohol te brengen.

Drinkwijze
Italianen drinken limoncello puur uit de vriezer als digestief. Het is ook erg lekker als longdrink met tonic. Mix je limoncello met cachaça dan krijg je capicello, de eenvoudigste variant op de caipirinha.

Villa Massa is marktleider binnen het segment ‘authentieke limoncello’ (in 2000 door de EU als beschermd geografisch product geregistreerd). Voor de horeca is de Liquore di Limone di Sorrento van Villa Massa verkrijgbaar bij de groothandel.

Hana-Awaka
Licht, (zeven procent alcohol), verfrissend, zoet en verpakt in een trendy roze flesje van 250 milliliter is de mousserende sake Hana-Awaka (‘sprankelende bloem’). Een zomers drankje voor op het (strand)terras, dat een doelgroep zal aanspreken die ook van prosecco, rosé of Jillz houdt.

De bruisende rijstwijn ruikt naar bloemen en smaakt naar aardbeien. Hij zou ook heel goed kunnen worden geserveerd bij taart of bij een dessert met bijvoorbeeld aardbeien en vanilleijs.

Cava
Cava mag al een tijdje een beetje in de mode zijn, een proeverij met uitsluitend cava’s werd pas onlangs voor het eerst georganiseerd. Vinos de España liet in het Kurhaus in Scheveningen een kleine twintig producenten hun ‘Spaanse champagne’ presenteren.

Zo ontdek je kleine, onbekende producenten met uitstekende cava. En die zijn gewoon in Nederland te koop, al is dat vaak bij kleine, onbekende importeurs.

Bijzonders
Eudald Massana Noya bijvoorbeeld is een biologisch werkende producent. Ik vraag me af of de importeurs (bourgondischlifestyle.nl) beseffen dat ze iets bijzonders in huis hebben, want de website staat vol met lekkere kazen, maar zwijgt in alle talen over de mooie cavawijnen.

Kwaliteit
Een andere verrassing was Giró del Gorner, een klein familiebedrijf dat zijn eigen cava maakt van de beste druiven uit de eigen wijngaarden. De rest wordt verkocht aan de grote producenten, vertelde Marta Giró in het Kurhaus.

Ze maken altijd cava’s met jaartal. Als de oogst tegenvalt, maken ze geen wijn. Dan gaan alle druiven in de verkoop. Die kwalitietsbewuste houding is te proeven, vind ik. Schappelijke prijzen bovendien. De kleine importeur is Mas Que Vino in Amsterdam.