De Olympische gedachte

Terwijl ik deze column schrijf zijn de Olympische Spelen in Beijing nog in volle gang. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar bij ons op de werkvloer gaat het over bijna niets anders dan onze medaillekandidaten waaronder Anky, Pieter en Fátima.

Door: Theo Ruijs, voorzitter sector Toerisme, Recreatie, Sport & Cultuur

Wat hebben de Spelen toch een impact. En ja, ook ik ben aangestoken door het olympisch vuur. In 2028 is het precies honderd jaar geleden dat Amsterdam in het middelpunt van het wereldnieuws stond. Waarom zou Nederland niet nogmaals een dergelijk evenement kunnen organiseren? Wat zou dat een geweldige impuls zijn voor de Nederlandse economie in het algemeen en de gastvrijheidindustrie in het bijzonder.

Flink investeren
Organiseren kunnen we, dat wees ook Euro 2000 uit, maar we moeten wel keihard werken om de Spelen hier naartoe te halen. Dat betekent onder andere flink investeren in infrastructuur, accommodaties én onze (sport)mentaliteit. De overheid en het bedrijfsleven moeten de handen ineen slaan om het onmogelijke mogelijk te maken.

Zelf kunnen we ook het nodige doen. Sport moet weer centraal komen te staan in onze maatschappij. Sportverenigingen spelen een essentiële rol in het bouwen van sociale netwerken. Samen sporten, samen eten en drinken: er liggen prachtige kansen. Een sportief imago draagt uitstekend bij aan de toeristische promotie van ons land. Heeft u al bedacht wat de Olympische Spelen in Nederland voor uw bedrijf kunnen betekenen?

Dromen mag
Dat het lastig wordt de Spelen weer naar Nederland te halen is een understatement. Maar ziet u het al voor u? Ons land ruim twee weken lang een oranjezee met koningin Maxima als beschermvrouwe en oud-sporters als Krajicek, van den Hoogenband en Van Grunsven in de organisatie. Wat zal het een feest zijn. Ja, dromen mag…