Foto 123RF.com

De Bijvoeglijke Pollepel

Op zaterdagavond schuif ik aan in Adjectief. Een nieuw, eigenzinnig en verfijnd restaurant in het hippe, bruisende, maar ook toegankelijke Beverwijk. Aanvankelijk is het indrukwekkend, imposant en imponerend, maar het blijkt ook een stoer, uitdagend, functioneel, sfeervol en aangenaam totaalconcept. Prachtig. Intiem. Fijn.

Innemende gastvrijheid op onbuigzaam en splintergevoelig steigerhout, dat klinkt contrasterend, verontrustend en irreëel, maar past tevens naadloos en luchtig in een verstedelijkt-landelijke omgeving als het voormalig uitgewoonde fabriekspand waarin Adjectief zijn veelbesproken intrek heeft genomen. De goedgebekte en tevens Hollands geschoolde serveerster maakt bij de aanvang nog een enigszins door zenuwen ingegeven matig nerveuze indruk. Gelukkig weet ze ons op beknopte wijze uitgebreid door de omslachtig geproduceerde, in wagyu-leer gebonden menukaart te loodsen.

Het menu behelst 3 gangen. Het voorgerecht bestaat uit soepele, friszure en zachte smaken, maar is tegelijkertijd een sensatie door de toevoeging van complexe, verrassende en pittige contrasten. Het maakt het vlezige voorgerecht tot een spannend maar ook ietwat misplaatst geheel. Dungesneden, gekonfijt, goudbruin, maar gewoon niet zo lekker.

Het hoofdgerecht lijkt gemakzuchtiger en stroperiger. Het ziet er stoffig, flauw, gepureerd en geprakt uit. De opmaak is bezield maar weinig inspirerend. Het is geen gaaf geheel; het is ongepaste, brutale, gefrituurde rommel. De eerste hap is echter direct urgent, de smaak is klassiek en traditioneel, het tonggevoel zacht en zalvend. Het is verbluffend, maf, met een toefje verbazing.

En het dessert knalt eruit: een complex prikkelend schuim van tintelende smaken op een bedje van een toegankelijke bite, vergezeld van keiharde, gekarameliseerde indrukken. Dat alles voorzien van exotische, tedere en smeuïge accenten die prachtig combineren met de krachtig gefermenteerde en tevens magische opsmuk van een moeilijk te plaatsen garnituur. Met een vleugje kardemom.

Wij geven een rijkgevulde en eigentijdse 7,5 in een jasje van een 8.