Column Iris Kranenburg: geen weg meer terug

Column Iris Kranenburg: geen weg meer terug

De terrassen gaan open. Beperkt, maar open. Jawel, OPEN! En helemaal mooi: dit is een one way ticket richting complete heropening. Vanaf nu geldt: the only way is up.

Misschien ziet de overheid het aanstaande gastvrije onthaal op de terrassen nog als een vriendelijke vorm van ordehandhaving, door BOA's met een dienblad. Oké, prima. Laat de horeca dat vertrouwen dan maar als een compliment beschouwen. Belangrijker is dat de weg terug definitief is afgesloten, daar kunnen we nu toch wel van uitgaan.

De besmettingen en ziekenhuisopnames nemen nog steeds toe, maar hetzelfde geldt voor de vaccinatiegraad en het aantal gevaccineerden zal alleen maar sneller stijgen. Kennelijk staan we op het kantelpunt waarop voor het kabinet het laatste cijfer steeds zwaarder gaat wegen. Met de zomer in het verschiet zal een kettingreactie aan openingen het gevolg zijn. Ditmaal zonder risico op een terugval naar de dorre vlakte van een nieuwe lockdown. Want: prikken, prikken, prikken en nog eens: prikken.

En wat dan zo gek is: eindeloos was het wachten op de verlossing, althans op het begin ervan. Zo dichtbij steeds, maar toch zo ver weg. Ieder uitstel leek op een sadistische foltering, als het wegtrekken van het sappige fruit voor de wanhopig graaiende handen van de hongerige en dorstige veroordeelde. Veroordeeld voor goed gedrag, dat was toch het gevoel bij de horeca. Maar nu het dan zover is, kwam het goede nieuws eigenlijk onverwacht. Dan is 28 april plotseling best snel om alles te regelen. Maar het komt goed. De professionals uit de horeca weten wat hen te doen staat en hoe ze dat aanpakken. Yes, back in business!

Tags: