[Column] Iris Kranenburg: écht boos
Foto Ming Chao

[Column] Iris Kranenburg: écht boos

Horecaondernemers, adviseurs en designers waren er de afgelopen tijd mee bezig: het vormgeven van de 1,5-meter-horeca. Velen zullen zich na de persconferentie gisteren van Rutte nog afvragen of ze daar wel mee door moeten gaan.

 

Ik sprak horecaondernemer en KHN-voorzitter Robèr Willemsen meteen na de persconferentie. Hij zat in de auto, op weg naar Jinek, en was écht boos. De woede was duidelijk hoorbaar in zijn stem. Het had hem geraakt dat de premier op geen enkel moment de horeca met name noemde, terwijl deze sector met een jaaromzet van 23,5 miljard euro en ruim 400.000 werknemers zó hard wordt getroffen. Hij zei zelfs: “Door te zwijgen zei de minister-president eigenlijk: laat de horeca maar doodgaan. Zo voelde het tenminste.” Dood en horeca in één zin: pijnlijk.

Volstrekt zinloos
Willemsen is dan ook furieus dat geen enkel uitzicht werd geboden op extra financiële overheidssteun vanwege de tekortschietende NOW-regeling ("tweederde van alle horecabedrijven gaat 1 juli met deze regeling niet halen") of enige andere vorm van duidelijkheid. Daarmee is volgens hem het voorbereiden van en het investeren in 1,5-meter-horeca voor veel ondernemers volstrekt zinloos. “Als er geen perspectief komt op betere tijden, ga ik daar in mijn zaken niet eens aan beginnen”, zei hij.

Van 900 naar 45 gasten
De kans dat 1,5-meter-horeca op grote schaal rendabel is, is immers nihil. Daarover zijn horecaprofessionals het allemaal eens. Congreshotel Postillion Hotel (o.a. Bunnik) presenteerde de vernieuwde zaal-opstelling aan de media. Gevolg: van 900 naar 45 gasten per zaal en een financiële schade van 7 miljoen euro. En dan hield directeur Erik-Jan Ginjaar alleen nog maar rekening met een 1,5-meter-tijdsperk van mei tot en met september. Of neem Herman Hell, een bekende horecaman uit Rotterdam. Hij vertelde ons: “Ik kan straks 40% van de tafels neerzetten en bijna geen personeel in de keuken en op de werkvloer kwijt. Ik moet mijn omzet dus eigenlijk halen uit nóg minder tafels dan die 40%. Trek daar de verloren inkomsten uit onuitvoerbare borrels en clubavonden vanaf en mijn omzet is nog geen 30% van wat het was. Ik ga dan failliet.” En dit zijn nog grote zaken. Dus om van een gezellige kroeg of bar maar te zwijgen: die hebben helemaal weinig mogelijkheden.

Foto's uit Azië
Toch druppelen ondertussen wel de eerste foto’s van ‘social distance-restaurants’ in Azië binnen: van een Starbucks met afplaklint over de helft van de stoelen tot zaken met bedienende robots en bijna tafel- en stoelloze ruimtes. Ook voorbij gekomen: restaurants met plexiglas tussen alle tafels én zelfs tussen tafelgenoten. Tja, echt gezellig ziet het er allemaal niet uit. Is dat de ‘nieuwe werkelijkheid’? We zullen het zien. Vooralsnog zijn het vooral termen zoals 'bloedbad', 'kaalslag' en 'faillissementsgolf' die we dagelijks horen. Helder is dat de overheid nu eerst meer duidelijkheid moet geven. Om te beginnen door te reageren op het concept-protocol van KHN, met daarin richtlijnen voor 1,5-meter-horeca. Maar wanneer zou die reactie komen?

UPDATE: Ontwikkelingen gaan snel. We zijn een paar uur verder en Rutte heeft inmiddels tijdens het corona-debat toegezegd opnieuw met de horecasector in gesprek te gaan over extra financiële steunmaatregelen. Hij ziet echter geen mogelijkheid om de horeca eerder te openen, zei hij. Verder laat KHN weten dat Rutte vandaag ook heeft gereageerd op het verwijt dat de horeca tijdens de persconferentie niet of nauwelijks vermeld werd: "Dit verwijt ik mijzelf ook. Ik wil hier nogmaals vermelden dat deze ondernemers ook bij mij top-of-mind zijn."