Foto Ming Chao

[COLUMN] Femke Wolthers: 'Horecahelden'

Willen de echte helden opstaan? 

Tekst: Femke Wolthers (redacteur Entree Magazine) 

15 maart gaat de geschiedenisboeken in als een op zijn zachtst gezegd bijzondere dag voor de horeca (met een klein zwart randje). Sluiting van alle restaurants? Dat was tot pak hem beet (vrijdag) 13 maart ondenkbaar! Maar als zoiets dan toch wordt doorgevoerd, zie je ook hele bijzondere dingen gebeuren. En de mensen boven zichzelf uitstijgen.

Zoals de vele spontane initiatieven om alle voorraad, die na de plotselinge sluiting over was, centraal in te zamelen en te gebruiken. Neem Mercuurs’ catering uit Amersfoort. Die wilde niet alleen waste tegengaan maar ook iets goeds doen. Met de overgebleven producten kookten ze daarom voor de kwestbaren, zoals eenzame ouderen. Of voor de mensen in de zorg. Die mensen die zich elke dag weer in de strijd werpen voor onze gezondheid. Onze helden! 

Maar ook nu de eerste stofwolken zijn neergedaald, blijven de bijzondere initiatieven bij ons binnenstromen. Dagelijks wordt onze mailbox overspoeld met berichten van ondernemers die zich met nieuwe (ver-)diensten een weg door de crisis proberen te banen. Bijvoorbeeld door te gaan bezorgen aan de voedselbank, het ziekenhuis of het verzorgingshuis, zoals De Nieuwe Polderkeuken in Stolkwijk. Of wat te denken van het nieuwe initiatief Hotelshelpen.nl? Daar vind je slaapplekken voor hulpverleners en hun familieleden. Of de zorghotels van Fletcher en Van der Valk? Of de acties van brouwers die handgels gaan maken en bijvoorbeeld AB InBev de eerste partij van 5.000 handgels op basis van alcoholvrij bier aan ziekenhuizen doneert? Of gratis online lesmodules van KHN en SVH? Of heel recent nog Lars van Galen, eigenaar van Hotel-Restaurant ’t Lansink, die met zijn team kosteloos en belangeloos kookt voor Minima? Infestos stelt alle benodigde ingrediënten beschikbaar. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wat mij betreft zijn niet alleen de mensen in de zorg helden, maar zit de horeca er ook vol mee. Als je in tijden van crisis niet alleen aan jezelf denkt, maar ook anderen helpt, en het vooral sámen doet, dan ben je voor mij een échte held.

#entreealtijddichtbij