[Column] Aangekleed uit eten (met bier)

De populariteit van bier en foodpairing onder consumenten neemt toe. 

Als we een beetje ‘aangekleed’ gaan dineren, willen we dat drank en eten goed met elkaar matchen. Elkaar tot hun recht laten komen. Voor de drank wordt dan eigenlijk altijd gedacht aan wijn. Natuurlijk, niks mis mee. Maar er is méér mogelijk. De Nieuwe Winkel (Nijmegen) innoveert bijvoorbeeld met een non-alcoholisch sappenarrangement en Bridges* (Amsterdam) met een whiskypairing. En terwijl chef Schilo van Coevorden van restaurant Taiko (Amsterdam) zich bezighoudt met cocktailpairings, doet theesommelier Robert Schinkel dat met thee en startte chef Han Ji van onder andere restaurantgroep UMAMI By Han onlangs zelfs met health pairing. En dan is er de categorie waar momenteel misschien wel het meeste in gebeurt: bier.

Een tijdje terug was ik bij Bar Alt (Amsterdam), waar chefs en bartenders op high end-niveau een menu van maar liefst acht gangen combineren met bier. Beslist een smaakvolle ervaring. Voor mij een eyeopener. Brouwerij Dockum (Dokkum) scoort eveneens met eigen bieren ín gerechten, zoals ‘bieramisu’ met Kâld Kletske Krêftich. En onze freelance redacteur én bierspecialist Puck Kerkhoven ervaarde uitstekende pairings bij Brouwerij Oproer (Utrecht), waar bier en vegan-gerechten hand in hand gaan. Gewaagd, maar een zeer geslaagde opzet. In het oktobernummer vind je nog een mooi artikel van haar hand over de bijzondere horecazaak in een oude busloods in de wijk Zuilen.

Deze voorlopers laten zien dat er volop mogelijkheden zijn. Gelukkig, want de populariteit van bier en foodpairing onder consumenten neemt toe, blijkt uit het jaarlijkse Nationaal Bieronderzoek. Toch liet Cees-Jan Adema, directeur Nederlandse Brouwers, weten dat de keuze voor consumenten dankzij het grote bieraanbod vaak lastig is. Aan de horeca natuurlijk de taak om daarbij te helpen. De bierspecial van Entree Magazine én de top 5 van onze nieuwe verkiezing Bierspecialist in de Horeca dragen daar in elk geval aan bij. Op maandag 25 november, tijdens de Entree Awards, horen we wie de titel krijgt. Zien we je daar? 

Op de cover van het oktober nummer trouwens de brouwers van Maximus in Utrecht, waar vorig jaar de Huisbier-jurering van Entree was. De inschrijving voor de komende editie is geopend.