Columbus Trofee

Het zijn weer de maanden van de lijstjes. Op allerlei terreinen verschijnen in verschillende media lijstjes. Gek word je er van.

Ik vraag me serieus af of er een tiental jaar geleden een geheim overleg van lijstjesfetisjisten is geweest en dat die en masse besloten hebben om van hun hobby hun werk te maken.

Zelf zit ik in de jury van de Columbus Trofee, een prijs voor jonge ondernemers die jaarlijks wordt uitgereikt tijdens de BBB-beurs in Maastricht. Van ontdekkingsreiziger Columbus komt de bekende uitdrukking 'het ei van Columbus'.

'Tijdens een gastmaal bij kardinaal Mendoza werd tegen Columbus gezegd dat ook iemand anders Amerika had kunnen ontdekken als hij het niet had gedaan. Columbus vroeg daarop alle aanwezigen of ze hun ei rechtop konden laten staan. Niemand lukte het. De eieren vielen steeds om. Columbus pakte toen zijn ei en maakte één kant plat door het op tafel te tikken. Het ei bleef nu rechtop staan. Want iedereen kan wel iets ontdekken, maar het gaat erom  wie dat het eerste doet.'

En juist die laatste zin, daar gaat het bij de Columbus Trofee om. Het ondernemerschap, het als eerste doen, als eerste een product op de markt brengen. Niet de dienst of het product zelf is voor de jury van doorslaggevend belang maar het ondernemerschap.  

Wat ik het meest waardeer in de vier finalisten van 2011? Hun onvoorwaardelijke drive en passie voor het ondernemerschap. Hun producten/diensten zijn totaal verschillend. De mensen erachter ook. Maar dat ongrijpbare ondernemerschap telt en komt bij allen boven.

Tot ziens op de BBB.