Chianti Classico

Zijn ze in Italië wéér bezig over de hoeveelheid toegestane uitheemse druivenrassen. Dit keer is Chianti Classico het slachtoffer.

Alsof er bij de zuiderburen in Montalcino (Brunello) over dit onderwerp al niet genoeg onrust is ontstaan. Paolo de Marchi van het wijnhuis Isole e Olena vertelde erover tijdens een diner na afloop van de Wine Professional in de nieuwe wijnbar/brasserie The WineKitchen in Amstelveen.

Verhogen
Een deel van de Chianti-producenten wil het toegestane percentage internationale druivenrassen tot veertig procent verhogen. Wat Paolo de Marchi betreft is het huidige maximum van twintig procent als aanvulling op de sangiovese mooi genoeg.

“Eigenlijk interesseert het me niet hoeveel sangiovese er in Chianti zit”, zegt hij. “Zolang de wijn maar het karakter van die druif behoudt.”

Steuntje
Zijn Chianti Classico 2008 bevat tachtig procent sangiovese, vijftien procent canaiolo (lokaal ras) en vijf procent syrah. De Marchi: “Met een maximum van twintig procent internationale druivenrassen kun je Chianti Classico in mindere jaren een steuntje in de rug geven zonder dat het sangiovese-karakter wordt aangetast.

Wijn wordt technisch gezien steeds beter gemaakt, maar is vaak nietszeggend. Wijn is niet interessant als hij niets vertelt over de plaats waar hij vandaan komt.” (importeur: Les Généreux)

Sottano
Nieuw op de Nederlandse markt is Bodega Sottano uit Argentinië. Het bedrijf bestaat al sinds 1890, toen de Italiaanse emigrant Don Fioravante Sottano in Mendoza een van de eerste wijnbedrijven oprichtte.

Zijn kleinzoon Ricardo pakte de draad in de jaren negentig weer op, samen met zijn zoons Diego, Pablo en Mauricio.

Produceerde Sottano ooit liefst twintig miljoen liter wijn per jaar, tegenwoordig noemt het bedrijf zich een boutiquewinery. Voor Europese begrippen is dat misschien een te pittoresk woord voor de half miljoen liter wijn die Sottano jaarlijks uit de druiven perst.

Topper
Sottano anno 2011 is een modern wijnbedrijf met grote roestvrijstalen tanks, Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten en geavanceerde technologie. Er is veel aandacht voor de wijngaard. Sottano beoogt terroirwijn te maken van hoge kwaliteit, onder meer van chardonnay, malbec, viognier en merlot.

Hoe dat smaakt? De Reserva Malbec 2008 is wat mij betreft een topper. Vol en krachtig van smaak, uitbundig voorzien van sappig donker fruit, exotische kruidigheid en getoaste houtaroma’s, maar het geheel blijft fris en verteerbaar en vormt een hamonieuze eenheid. En dat voor een horecaprijs van maar 6,49 euro (importeur: Groupe LFE).

Muziek
Over harmonie gesproken; op de website van Hubrecht Duijker las ik over klassieke muziek in de wijngaard van het nieuwe wijnhuis De Morgenzon in Zuid-Afrika. De muziek zou de groei van de planten stimuleren. Ik moest denken aan Castello Meleto in Toscane (Chianti Classico).

Daar klinkt tegen oogsttijd de hele nacht Radio Maria uit de speakers tussen de wijnplanten. Non-stop religieuze talk radio over Maria en haar Zoon.

Worden de planten daar rustig van? Zo kun je het noemen, want de mensenstemmen verjagen de wilde zwijnen die nogal eens vroegtijdig komen oogsten. Mooie wijn maken ze bij Meleto trouwens (importeur: Vinio).

En Duijker is erg te spreken over de Shiraz 2008 van De Morgenzon (importeur: Les Généreux). Hij noemt hem ‘een formidabele wildwijn’.

Foto: abcdz2000 @ www.sxc.hu.