Champagne populairder dan gedacht

De huiswijn wordt in de horeca het meest besteld. Het lijkt er echter op dat dit deels komt omdat gasten vaak niet weten wat ze van de duurdere wijnen kunnen verwachten. Dit blijkt uit marktonderzoek van Trendbox in opdracht van het Productschap Wijn.

Gasten geven volgens de onderzoekers aan dat zij behoefte hebben aan meer wijnsuggesties op de menukaart. In dat geval zouden zij in plaats van de huiswijn eerder een duurdere en betere wijn van de wijnkaart bestellen. Ook de behoefte aan meer open wijnen lijkt toe te nemen. De meeste mensen (65 procent) bestellen wijn per glas. Daarbij kiest bijna tachtig procent voor de huiswijn. Iets minder dan één op de vijf horecabezoekers (19 procent) wil de keuze hebben om naast de huiswijn ook duurdere wijn per glas te kunnen bestellen. Uit het onderzoek blijkt tevens dat er in het café meer wijn wordt gedronken dan algemeen wordt gedacht. Van het uitgaanspubliek drinkt 44 procent wel eens wijn in een café.

Biologisch
De meningen over biologische wijn zijn verdeeld, blijkt uit hetzelfde onderzoek van Trendbox. Voor sommigen heeft biologische wijn een geitenwollensokken-imago, anderen zien biowijn als authentiek, puur en lekker. Over het algemeen wordt biologische wijn gezien als gezonder dan 'gewone' wijn en is de prijsverwachting hoger. Voor thuisgebruik heeft zeventien procent van de gasten het afgelopen jaar wel eens biologische wijn gekocht.

Champagne
We drinken in Nederland meer champagne dan tot voor kort kon worden geschat op grond van de exportcijfers van het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne. Rechtstreeks uit de champagnehoofdstad Reims kwamen in 2007 ruim vier miljoen flessen ons land binnen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Productschap Wijn komen echter op een veel hoger cijfer uit. Het CBS en het productschap maken aan de hand van cijfers van bijna vijftig grote Nederlandse wijnhandels een schatting van de jaarlijkse consumptie van wijn in Nederland. In het laatste rapport worden naar mijn weten voor eerst de consumptiecijfers voor mousserende wijn apart gemeten. Wat blijkt? We dronken in Nederland in 2007 geen vier miljoen, maar ruim tien miljoen flessen champagne. Kennelijk komt er heel wat champagne via andere handelskanalen het land binnen. Welke omwegen die zes miljoen extra flessen precies maken is niet bekend.

Op basis van de verkoopgegevens over 2007 komen we met kleine afrondingen op de volgende cijfers voor de consumptie van mousserende wijn in Nederland, thuis en in de horeca. We drinken jaarlijks ongeveer 40 miljoen flessen (0,75 cl) mousserende wijn. Dat is 8,4 procent van de totale wijnconsumptie.

* Champagne: 10 miljoen flessen
* Andere mousseux (3 tot 6 Bar koolzuurdruk): 12 miljoen flessen
* Parelwijn (1,5 tot 3 Bar, zoals prosecco): 18 miljoen flessen

Sterrenwijn
Op de proeftafel: de beste rode wijn die in Nederland verkrijgbaar is. Zo mogen we de jaarlijkse proeverij ‘Sterrenwijn Rood’ van het tijdschrift Perswijn gerust omschrijven. Op maandag 3 november nemen importeurs hun topsegment rode wijn mee naar restaurant De Echoput. Een perfecte gelegenheid om ze te vergelijken en een selectie te maken voor uw restaurant, of om te beoordelen of uw huidige assortiment nog wel aan de eisen voldoet. Inschrijven doet u via www.sterrenwijn.nl.