Brunello: van een Alfa Romeo tot Ferrari

Normaal gesproken kun je na het proeven van twintig jonge Brunello di Montalcino geen woord meer uitbrengen. De tannine is zo
krachtig, dat de mond wordt gelooid tot kurkdroog runderleer. Tijdens de beurs Italia al Dente in Amsterdam bleven de lippen echter verrassend soepel.

Dat moet hebben gelegen aan de kwaliteit van het oogstjaar: 2004. Goed voor het zeldzame maximum van vijf sterren. Het vorige oogstjaar dat deze score haalde was 1997. Het jaar 2004 heeft de Sangiovesedruif zachte, rijpe tannines gegeven, al zal ook deze jaargang pas na minstens tien jaar kelderrustzijn hoogtepunt bereiken. "Brunello di Montalcino is de Ferrari van de Italiaanse wijnen", zei Manlio Velli van Vino e Olio die de proeverij organiseerde.

Sprakeloos
Maar de ene Brunello is de andere niet. De wijnen van de kleine producenten die wij te proeven kregen verschillen van elkaar als een Maserati van een Alfa Romeo. U moet zelf gaan proeven als u een van deze Toscaanse klassiekers in de kelder wilt halen. Tiezzi en San Lorenzo overtroffen mijn verwachting met elegante, harmonieuze wijnen, terwijl Piombaia mij ronduit sprakeloos maakte. En dat kwam niet door de tannines, maar door de intens geconcentreerde fruitaroma’s en de onberispelijke balans die een oneindig leven lijkt te beloven. Bellissimo! Meer weten? Kijk op www.vinoeolio.nl.

Friese hengst
Spaanse wijn in een Friese fles. Zo kunnen we ‘El Potro Frison’ wel noemen. De Wijnimporteurs in Sint Nicolaasga heeft samen met de Spaanse wijnmaker Daniel Giminez Alba een eigen serie huiswijnen ontwikkeld. ‘El Potro Frison’ is Spaans voor ‘It Fryske Hynder’. "De naam verwijst naar de één- en tweejarige Friese hengst, die kracht en gratie uitstraalt", vinden wijnadviseurs Fedde Benedictus en Fokke van der Meer. "Het is een jonge temperamentvolle kwaliteitswijn. Binnen deze serie wijnen kunt u een optimale verhouding tussen prijs en kwaliteit verwachten."

De wijn komt uit La Mancha, het grootste wijngebied van Spanje, waar technologische vernieuwingen de laatste jaren de kwaliteit sterk hebben verbeterd terwijl de productiekosten laag zijn gebleven. De Potro Frison-serie bestaat uit een witte wijn van Verdejo en Airén, een rode Tempranillo, een rosé van Tempranillo, en een dessertwijn van Airén. Het rugetiket geeft een extra Fries tintje: ‘In protte nocht tawinske by it drinken fan dizze wyn. Tsjoch!’ (Heel veel genoegen gewenst met deze wijn. Proost!.) Horecaondernemers kunnen gratis proefexemplaren aanvragen, www.dewijnimporteurs.nl.

Roze verleiders
Zowel witte als rode wijnen die zich nooit eerder aan een kleurspoeling waagden, blozen tegenwoordig in het glas. Producenten van port, beaujolais, sherry, prosecco en vinho verde hebben inmiddels rosévarianten op de markt gebracht. De nieuwste roze
verleider komt uit Zuid-Afrika: De Krans Pink. Sinds kort verkrijgbaar bij Wijnkoperij Wielinga.

Producent De Krans in Calitzdorp (Klein Karoo) scoort al vijfentwintig jaar hoog in de Zuid-Afrikaanse wijngids van John Platter. Al is deze roséport mijn smaak niet, er is beslist publiek voor. Een kek, matglazen flesje, 375 ml, 18,5% alcohol, zacht en fruitig, gemaakt van Touriga Nacional, Tinta Barocca and Souzão. Goed koud serveren, eventueel met (crushed) ijs, als aperitief ophet terras, bij zachte romige kazen of bij desserts met rood fruit, www.wielinga.nl.

Voor de agenda
Sterrenwijn Wit + Rood, een selectie van de beste wijn die in Nederland verkrijgbaar is, 20 april in Restaurant Cordial in Oss.

Gambero Rosso Wine Road Show, de top uit Italië, 11 mei in het Hilton in Amsterdam. Kijk op www.wijninfo.nl.