Brazilië is wijnland geworden

Te warm en te vochtig, schreven de wijnboeken enkele jaren geleden nog over Brazilië als wijnland. Die alinea kan worden herschreven, want ook de Braziliaanse wijnbouw is volwassen geworden.

Al is negentig procent van de wijngaarden bestemd voor tafeldruiven(sap) en wijn van hybride druivenrassen (geen vitis vinifera) die wij niet lekker vinden; de exportwaardige wijnen nemen snel toe in getal. Het gaat op dit moment om 2 miljoen liter kwaliteitswijn, waarvan er 340.000 liter naar Nederland komt.

Mousserend

Op een recente proeverij op de Braziliaanse ambassade in Den Haag overtuigden de mousserende wijnen het meeste. Vinicola Garibaldi maakt lekkere bubbels van prosecco, chardonnay, pinot noir en merlot (rosé) tegen concurrerende prijzen. Nu nog een Nederlandse importeur vinden.

Dat geldt ook voor Lidio Carraro, die het mooiste (en duurste) rood van de proeverij op tafel had staan. Voor Braziliaanse wijn die in Nederland verkrijgbaar is, moet u gaan proeven bij Cool Trading (Vinicola Aurora) of Wijnkoperij Wielinga (Casa Valduga).

Oogst
Fascinerend zijn de tropische wijngaarden in Brazilië, die zo dicht bij de evenaar liggen dat er twee keer per jaar wordt geoogst. Deze liggen drieduizend kilometer ten noorden van Rio Grande do Sul, waar de bovengenoemde wijnen worden gemaakt.

Geen winterslaap

Er is geen winterslaap in de tropen. In het ene deel van de wijngaard kan de oogst bezig zijn, terwijl op een perceel verderop wordt gesnoeid voor de tweede groeicyclus.

Volgens de boeken is op negen graden zuiderbreedte wijnbouw helemaal niet mogelijk, maar ViniBrasil bewijst sinds 2002 het tegendeel. Twee oogsten per jaar maken het bovendien commercieel interessant. De tropische wijnen (Rio Sol) zijn verkrijgbaar bij Kwast Wijnkopers.

Mixdrankje

Ondertussen is er ook een eigentijds wijnmixdrankje uit Brazilië overgevlogen, dat daar echter al twintig jaar wordt gedronken. Keep Cooler Black, ’sparkling wine with a fruity twist’ is sinds kort verkrijgbaar via thecoolcompany.org. Het is een mix van vruchtensap en wijn met 6,8 procent alcohol. Alles puur natuur, aldus de leverancier.

Het is licht zoet, fris, zeer mild sprankelend en heeft net genoeg wijnkarakter om niet het breezerachtig effect van alcoholische limonade te krijgen. Verkrijgbaar in de smaken perzik, citrus en aardbei. Een kansrijk café- en terrasdrankje voor een doelgroep verwant aan de liefhebbers van prosecco, rosé en cider. En misschien het proberen waard bij pittige gerechten, Thais, Mexicaans of Braziliaans.

Sting

Popzanger en bassist Sting gaat zijn eigen wijn verkopen. In het Italiaanse Toscane bezit het voormalige bandlid van The Police al enkele jaren een zestiende-eeuwse villa en 350 hectare land waar hij onder andere wijn, honing, olijfolie, fruit en groente produceert.

Zoals we van Sting mogen verwachten wordt alles biologisch geteeld en gaat tien procent van de opbrengst naar goede (milieu)doelen. Volgens zijn landgoedmanager Paolo Rossi komen er in september dertigduizend flessen Sting-wijn op de markt, voornamelijk in Engeland.

Voor de agenda
De mooiste wijnevenementen voor de agenda: Ontdek de Nieuwe Wereld, 17 mei, Mövenpick Hotel in Amsterdam, met masterclasses met de wijnmakers van St. Clair en Montana (Nieuw-Zeeland), Jacob’s Creek (Australië) en Graffigna (Argentinië), www.perswijn.nl.

Biodynamic Wine Demystified, 7 juni in de St. Olofskapel in Amsterdam, een seminar met biodynamisch werkende wijnboeren onder leiding van de ‘guru’ van de biodynamische wijn Nicolas Joly, wwwthewinesite.nl.