Beurs

Grappig woord eigenlijk: beurs. De BBB staat voor de deur. Mooie beurs. Maar wat komt u doen? Wat neemt u zich voor?

Neemt u ook een volle beurs mee? Wat gaat u kopen? Nu weet u wellicht nog niet dat u gaat kopen, maar twee weken na de BBB staat er dan toch een vrachtwagen voor de deur. Wat eruit rolt? Een koelkast, een nieuwe oven? Je weet het immers maar nooit. Het geld wil uit de beurs.
Beursbezoeker noem ik u.

AEX heeft ook iets met beurs te maken. Hij is de afgelopen maanden weer aardig gestegen en gaat lekker boven de 350 punten nu. De heren op de beursvloer wapperen nog steeds met hun orderboekjes en de aandelen gieren over de digitale snelweg van de bank. Kent u ze, die snelle heren? Die handelen in opties, calls & puts?
Beursbengels noemt men hen.

Ik merk dat ik weer zin begin te krijgen in de BBB en verheug mij er op. Ik mag een aantal dagen moderator zijn op het themaplein. Voel nu de energie al. Weet ook van standhouders dat ze langzaam beginnen toe te leven naar dit geweldige evenement in het MECC. En u?
Beurskriebel noem ik dat maar.

Weet nu al weer dat er, tijdens de BBB, van die ochtenden komen waarop de voeten nog pijn doen. Niet alleen van het hele dagen staan op de vloer, maar ook die laatste pilsjes in de kroeg, tot in de kleine uurtjes, doen goed hun werk. Ik neem maar een paar extra schoenen mee.
Beursvoeten noem ik ze maar.

Maar goed, terug naar u, beursbezoeker. Waar komt u voor? Kennis? Producten? Diensten? Geweldig themaplein, meerdere wedstrijden, leerzame bijeenkomsten. Mooie stands, nieuwe ontwikkelingen. Next steps in productontwikkeling. Of toch ook een beetje voor het netwerken. Niet wapperen met orderboekjes maar met visitekaartjes?
Beursbengel 'nieuwe' stijl?

En standbemanner/-bevrouwer? Wat is uw doel? Wat komt u brengen aan de bezoekers? Weet u wat zij komen halen? Hoeveel wilt u van wat verkopen? Onlangs is daar een mini-onderzoek naar gedaan. Wat bleek? Veel standhouders maken van tevoren geen planning over te behalen aantallen, bestellingen. Jammer! Daar liggen kansen. Een goede prognose, uw targets, brengen u naar uw doel. Wat willen we in vier dagen BBB bereiken? En oh oh wat is dat prettig werken. Weten waar we staan. Hoeveel we nog ‘moeten doen’ de laatste dagen.
Beursdoelstellingen, lijkt mij een goede benaming.

Wel een aardig spel, het zoeken naar beurswoorden. Ben daar, als boven te lezen valt, een beetje ingedoken. Beetje van de Dikke van Dale, beetje van mij. Wat het mij zegt? Dat er vele manieren zijn van beleven van de beurs. Dat iedereen dat op zijn of haar manier doet. Dat iedereen met een doel naar de beurs gaat. Goed om ons dat verdraaid goed te realiseren.
Wat het mij leert? Dat ik weer enorm ga genieten van vier dagen BBB. Dat ik mij echt ga voorbereiden. Doelstellingen benoemen die mij leiden naar succes. En een mooie BBB gaat het worden, daar ben ik absoluut van overtuigd.
Beursoptimist, noem ik mijzelf maar.

Maarten Wessels