Asbak of geen asbak

Als ondernemer in deze roerende tijd gaat het in de cafésector natuurlijk alleen maar over het rookverbod. Asbak of geen asbak, that's the question.

Door: Jaap Brantenaar, sectorvoorzitter Café-Barbedrijven

Horecaondernemers staan op dit moment voor een wel hele moeilijke keuze. Of je houdt je aan de wet en stevent af op een faillissement, of je houdt je niet aan de wet en draait je omzet. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van een wet?

Duperen
Ondernemers die het rookverbod negeren, duperen hun collega's die tijd en geld hebben geïnvesteerd om in te spelen op de consequenties van het rookverbod. Zou de politiek eigenlijk wel beseffen dat je als caféhouder je buurman een faillissement kan bezorgen door zes asbakken op tafel te zetten? Het moet toch niet gekker worden!

Begrijp mij goed: ik vraag de caféhouder niet om burgerlijk ongehoorzaam te zijn en de asbakken weer op tafel te zetten. Wel vraag ik iedereen om bovenstaand dilemma zoveel mogelijk door te geven via hyves, mail of ingezonden brieven om de politiek ervan te doordringen van de ernst van de situatie. We moeten blijven lobbyen in Den Haag.

Buitenlanders
Het is ook niet uit te leggen aan buitenlanders. Toen ik laatst terugvloog vanuit Vancouver, waren er twintig Canadezen die aan mijn lippen hingen. Twee daarvan vroegen waar het Rijksmuseum was en achttien wilde naar de Bulldog. Ik vertelde hen dat er in een penetiare inrichting (de bak) een werkonderbreking (staking) was geweest omdat degene met een logiesplicht in de gevangenis slechts drie soorten maltbier, vijf soorten shag en vier gradaties porno konden kopen. Ik bedoel maar. Ik durf echt niet meer met de buitenlandse gasten aan mijn bar over de KLINKklare onzin betreffende rookwetgeving te praten.

Mijn volgende column ga ik schrijven op een oude Boudewijn de Groot hit. Wat zou u zeggen van: 'Als de rook om je hoofd is verdwenen, is de omzet dat ook?'Hitje?