Foto Pim Ras

0%-segment

Heeft u de kaart van het Amsterdamse Ciel Bleu** weleens bekeken? Naast een wijnarrangement kunnen gasten er ook kiezen voor een bijpassend alcoholvrij arrangement. En dat is zeker niet minder smaakvol dan de variant met wijn. Sterker nog, de combinatie tussen food en non-alcoholisch kan juist heel verrassend uitpakken. Niet zo gek dus dat veel gasten anno 2017 hun oog laten vallen op zo’n menu. Bij restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen kiest zelfs de helft van de gasten al voor het huisgemaakte sappenarrangement. Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel en Onno Kokmeijer van Ciel Bleu spelen dus uitstekend in op de stijgende populariteit van het 0%-segment.

Door: Iris Kranenburg

De opkomst hiervan werd zoals we weten al langer geleden in gezet. Toch lijkt het segment nu harder dan ooit te groeien. Mede door het verbeterde imago, maar ook door de komst van nieuwe non- en laag-alcoholische varianten van brouwers. Denk onder andere aan de radlers en de eerste alcoholvrije ipa van Nederland, van de Utrechtse craft-bierbrouwer VandeStreek. Daarnaast is er natuurlijk de verdere ontwikkeling van mineraalwaters met een smaakje, suikervrije frisdranken en een verbreding van het koffie- en thee-assortiment. Kortom, aan aanbod ontbreekt het niet. Gelukkig maar, want de vraag vanuit de gast is er volop. Ook naar de non-alcoholische cocktail trouwens. Niet voor niets speelde deze categorie een belangrijke rol tijdens de eerste editie van de Amsterdam Cocktail Week afgelopen maart.

Al met al genoeg redenen om deze uitgave van Entree Magazine dus in te gaan op de 0%-markt en hoe u hier op kunt inspelen. Andere eveneens interessante en zeer actuele onderwerpen willen we u natuurlijk evenmin onthouden. Zo kunt u lezen over het businessmodel van prijsfluctuatie in restaurants en bars of over de opkomst van comfortfood, maar dan highend, in de Nederlandse horeca. Volgens culinair journalist Marjan Ippel aangewakkerd door de recente komst van chefs uit New York, zoals Sammy DeMarco van Wyers Bar & Restaurant in het nog te openen hotel Kimpton De Witt en Cassidy Hallman van Jansz. in hotel Pulitzer (beide in Amsterdam).

Hopelijk een mooi nummer voor u met veel inspiratie (voor op de menukaart).