Regelgeving

Utrecht zet in op daghoreca buiten centrum

Utrecht wil de komende jaren inzetten op meer daghoreca en (zo) overlastgevende concepten beperken.

(Photo: NBTC)

Dat blijkt uit het herziene Ontwikkelingskader Horeca Utrecht 2012 (OHU). Het gaat om een voorstel van het college, de gemeenteraad moet er nog over beslissen.

Ontwikkeling
Volgens de gemeente kan de horeca zich meer dan voorheen buiten het centrum ontwikkelen, dus aan de randen van de binnenstad, de toegangswegen naar de binnenstad en in de wijken.

In de wijken gaat het vooral om daghoreca en restaurants, omdat daar volgens de gemeente behoefte aan is. Zou zouden deze minder overlast veroorzaken dan cafés en discotheken en is het volgens het college ook de landelijke trend dat daghoreca en restaurants in de plaats komen van concepten in de natte horeca.

Geen ruimte
Nieuwe horeca die veel overlast veroorzaakt zoals een dansgelegenheid met onbeperkte openingstijden, krijgt nauwelijks nog ruimte in de binnenstad. Dit soort concepten zullen zich vooral nog kunnen vestigen in de uitgaansgebieden die zich de komende jaren ontwikkelen zoals het Stationsgebied en in Leidsche Rijn Centrum.

Selectieve groei
De herziening borduurt voort op het in 2007 ingezette beleid van selectieve groei, waarvan het college concludeerde dat dit op veel punten het gewenste effect heeft. Zo is er meer horeca buiten het centrum gekomen en neemt het aantal aansprekende concepten volgens het college in de stad toe.

"Desondanks blijft het horeca-aanbod in Utrecht achter bij andere grote steden in Nederland, zowel in kwantiteit als in kwaliteit", zegt de gemeente. "Dat zet onder andere de binnenstad onder druk, zeker op de langere termijn, omdat stad en regio Utrecht blijven groeien."

Bron: gemeente Utrecht.

---
Facebook-pagina Horeca Entree.
Twitter-account Horeca Entree.
Twitter-account
Fastservice Entree.
Nieuwsbrief/online editie
Horeca Entree en Fastservice Entree.
Horeca Entree-groep
LinkedIn.