Personeel

Veel animo voor koks- en frontofficeopleiding

De opleidingen frontoffice, leerling-kok en zelfstandig werkend kok zijn steeds populairder.

Dat blijkt uit het onderzoek Trends & cijfers horeca 2011-2012 van Kenwerk. Het aantal leerlingen dat voor een frontofficeopleiding kiest is fors gestegen. Het gaat onder andere om veel mbo-leerlingen reizen, die ongediplomeerd doorstromen naar frontofficekwalificaties.

Verder kunnen de frontofficekwalificaties sinds 2010 ook worden uitgevoerd binnen de context van recreatie. "Het is echter onduidelijk in hoeverre deze ontwikkeling bijdraagt aan de toename van het aantal leerlingen frontoffice", zegt Kenwerk.

Koksopleiding
Ook is er over de afgelopen jaren een stijgende trend waarneembaar van het aantal leerlingen en gediplomeerden kok en zelfstandig werkend kok. "Dit heeft mogelijk te maken met de media-aandacht voor het beroep."

"Ondanks de stijging van het aantal leerlingen en gediplomeerden is de kans op het vinden van een stage of werk nog altijd goed."

Minder vmbo'ers
Verder blijkt uit het onderzoek dat ruim de helft van de mbo-leerlingen horeca een vmbo-achtergrond heeft. Het aantal vmbo-leerlingen loopt echter terug. "Een mogelijke verklaring hiervoor is de ontgroening van de samenleving en het slechte imago van het vmbo. Leerlingen kiezen, vaak onder druk van hun ouders, eerder voor havo dan voor vmbo.

De afname van het aantal vmbo-leerlingen heeft waarschijnlijk ook gevolgen voor de instroom van nieuwe leerlingen in de mbo-opleidingen horeca.

Perspectieven
Ondanks de economische onzekerheden zijn de stage- en arbeidsmarktperspectieven in de horeca nog altijd ruim voldoende tot goed, meent Kenwerk. De meeste horecabedrijven hebben behoefte aan koks, zelfstandig werkend koks, gastheren/-vrouwen en zelfstandig werkend gastheren/-vrouwen.

Verder neemt ook de werkgelegenheid in de fastservice en (party)catering toe. "Dit biedt goede arbeidsmarktperspectieven voor gediplomeerden fastservice."

Op niveau 4 zijn de arbeidsmarktperspectieven gemiddeld genomen voldoende tot ruim voldoende. Gediplomeerden kunnen gemakkelijk een baan vinden in de sector, maar vaak niet direct op leidinggevend of managementniveau.

Cateringbeheerder
Net als vorig jaar zijn er zijn geen leerlingen ingeschreven op de kwalificatie cateringbeheerder/-manager en heel weinig op bartender (17 leerlingen). Dit terwijl de stage- en arbeidsmarktperspectieven voldoende tot goed zijn.

"Het is nog onduidelijk waarom er zo weinig inschrijvingen zijn voor beide kwalificaties. Om dit te achterhalen, is nader onderzoek noodzakelijk."

Bron: Kenwerk. Afbeeldingsrechten: The Colour Kitchen.

---
Facebook-pagina Horeca Entree.
Twitter-account Horeca Entree.
Twitter-account
Fastservice Entree.
Nieuwsbrief/online editie
Horeca Entree en Fastservice Entree.
Horeca Entree-groep
LinkedIn.