Personeel

Arbowebsite Gezondengastvrij.nl in de lucht

Sociale partners in de horeca hebben tijdens de Horecava 2008 de digitale arbocatalogus gelanceerd. Op www.gezondengastvrij.nl kunnen werkgevers en werknemers voortaan terecht voor oplossingen in arbeidsomstandigheden. De site is een gezamenlijk initiatief van Koninklijk Horeca Nederland, FNV Horeca, CNV Horeca en De Unie.

Hoe kan een werkgever het gevaar verkleinen van een geldoverval? Kan een werknemer preventieve maatregelen nemen als hij of zij moet werken met gevaarlijke stoffen? Met welke middelen kan een werkgever zware fysieke werkzaamheden helpen verlichten? Hoe kan een werknemer op een goede manier omgaan met agressieve gasten? Een greep uit herkenbare situaties in de horeca. De website Gezondengastvrij.nl wijst bezoekers gericht de weg naar oplossingen voor deze en talloze andere arbovragen.
Op de site vinden werkgevers en werknemers per horecasector (hotel, restaurant, caf?ar, discotheek en fastservice) situaties die te maken hebben met arbeidsomstandigheden. Deze zijn weer onderverdeeld naar vier hoofdcategorie?van risico's: agressie&geweld, zwaar werk, gevaarlijke situaties en werkdruk. Een handig zoekprogramma maakt het mogelijk om als werkgever of als werknemer in de eigen sector specifiek te zoeken naar een risico plus bijbehorende oplossingen.

De website is aangekleed met herkenbare audiovisuals en foto's. Verder zijn er doorverwijzingen naar relevante arbolinks en is er informatie voor de preventiemedewerker. Daarmee is de site een laagdrempelige en toegankelijke bron van arboinformatie voor iedereen die in de horeca onderneemt en werkt. De site zal in de loop van de tijd verder worden verfijnd en bezoekers kunnen zelf met suggesties komen naar aanleiding van hun praktijkervaringen.