Winnaar VENUEZ Hospitality & Style Awards 2011
BEST INTERIOR DESIGN 2011

In december 2010 opende horecatycoon Casper Reinders, samen met Ho Kai Yen en Serge Rijn, opnieuw een spraakmakende horecazaak; Lion Noir. “Ik was benaderd door meneer Yen om samen zijn oude zaak Restaurant Het Tuynhuys nieuw leven in te blazen. Onze samenwerking bij Bo Cinq was dusdanig goed bevallen dat hij mij vroeg om het concept op te frissen”, aldus Casper. “En aangezien ik meer een clubmens ben dan een restaurantpersoon, zocht ik er nog iemand bij die het restaurant kon leiden.”
MARTKTEN AFSTRUINEN Het toeval wil dat Serge, vriend en oud-medewerker van Casper, een volgende stap wilde maken. Zijn eigen restaurant Serge had geen terras en dat brak hem in de zomermaanden op. De samenwerking werd beklonken en samen met ontwerper Thijs Murré gingen Casper en Serge naar Parijs en Antwerpen om daar de markten af te struinen naar bijzondere elementen voor het interieur.
RARITEITENKABINET Casper: “Ik lig volledig op een lijn met de smaak van Thijs. We gingen op zoek naar spullen om een rariteitenkabinet te maken. Met paddenstoelen, opgezette vogels en schedels. Iets dat helemaal aansluit op mijn eigen smaak. Zo heb ik het thuis ook ingericht.” Serge: “We hebben van alles uitgezocht, maar in het begin moest ik wel even wennen. Toen Casper begon over camouflageprints op de muren, was ik het echt even kwijt. Maar ik wist dat het goed zou komen en het eindresultaat is prachtig.”
In vijf weken is Lion Noir helemaal verbouwd. “Interieurbouwer Horstermeer heeft weer een fantastische klus geleverd en projectleider Adri is echt mijn held”, aldus Casper. “Het interieurontwerp was echt een organisch proces. We hebben allemaal rommel bij elkaar gezocht. Een week van te voren hebben we last minute nog allemaal oude tafels gekocht. Ik kreeg het er wel een beetje benauwd van.”

KOPEREN POT De begane grond heeft voornamelijk een bar-loungefunctie, maar hier kan ook worden gegeten. De keuken is Frans georiënteerd en wordt gerund door een ambitieuze keukenbrigade onder leiding van chef Edo Kamping. De bar is bekleed met leder. Hierop pronkt een koperen Electra koffiemachine. Doordat deze vrij smal is, neemt hij weinig ruimte in. Een prachtig object waarvoor Casper inspiratie opdeed in Amerika.
PAUW In de lounge bevindt zich een open haard die wordt vergezeld van twee rode comfortabele zetels. Op de schouw staat een opgezette pauw met een flinke bos veren. Casper: “We hebben er nog wat extra veren ingeduwd”. Aan de muren hangen antieke wandkleden die doormidden zijn geknipt en ingelijst. In een industrieel raamwerk kwamen hangplantjes van de Amsterdamse bloemenmarkt en in het trapgat hangen nog meer planten, een ode aan het voormalig Tuynhuys. Achter de bar is een klein museum ingericht. Oude paddenstoelen, gemaakt van was, in grote glazen stolpen en een collectie opgezette papagaaien. Een afgietsel van een skelet van een anacondaslang kronkelt om een enorme Bolsfles langs de koperen muur omhoog. Via de achterzijde is ook de tuin bereikbaar die in de zomer wordt ingezet als terras.
DETAILS Het restaurant op de eerste etage is ingedekt met wit linnen. Met uitzondering van de oude schooltafel die is beklad met graffiti. “ Anders wordt het wel heel chic”, aldus Casper. Ook hier heeft de gast veel details om naar te kijken. De schilderijen met schitterende kleuren uit de galerie van Eric Morren, de vogelkooien en het geraamte van een kano aan het plafond, de oude waterbakken die dienst doen als opslag voor de flessen van Piper Champagne, de toiletbordjes ontwikkeld door Priscilla Laurens; er is een explosie aan details. Toch is er geen kakofonie aan elementen ontstaan. Het voelt verbazingwekkend natuurlijk. De kracht van een conceptontwikkelaar die werkt vanuit gevoel.

Lion Noir
Reguliersdwarsstraat 28
1017 BM Amsterdam
+31 (0)20 6276603
lionnoir.nl
TEKST: PAULA PLANTINGA
FOTOGRAFIE: JIM ELLAM

