Innovatie

Resto Van Harte draagt bij aan gezondheid

Resto VanHarte draagt bij aan de lichamelijke, mentale en sociale gezondheid van mensen en oogst veel tevredenheid.

Dat blijkt uit het onderzoek 'Samen eten doet goed!' van het LEI en het Verwey-Jonker Instituut. Dé succesfactoren van Resto Van Harte zijn volgens dit onderzoek: (1) een goede, professionele kok die lekker kookt, (2) de gezamenlijke en gevarieerde maaltijden en (3) de actieve, betrokken vrijwilligers.

Gezondheid
Verder verbetert eten met (een vaste groep) anderen de ervaren gezondheid. Het merendeel van de bezoekers (75 tot 85 procent) zegt dat Resto VanHarte bijdraagt aan de lichamelijke, mentale en sociale gezondheid.

Daarbij noemt men vooral het gezamenlijk eten en het kunnen onderhouden van bestaande contacten dan wel het kunnen opdoen van nieuwe contacten.

Thuis eten
Ofschoon gezond eten niet het hoofddoel van Resto VanHarte is, heeft het samen eten in Resto VanHarte wel invloed op het eten thuis. Sinds het bezoek aan Resto VanHarte kookt bijna de helft van de bezoekers thuis op een andere manier: ze koken meerdere soorten eten en nuttigen meer warme maaltijden.

Een derde van de bezoekers zegt echter minder vaak te zijn gaan koken 'omdat ik nu bij Resto VanHarte eet'.

Overig
De overige uitkomsten van het onderzoek zijn:
- vooral Nederlandse, alleenstaande vrouwen ouder dan 50 jaar bezoeken de Resto's;
- samen eten met een vaste groep bekenden wordt als 'gezellig' ervaren;
- de Resto-sfeer maakt het leggen van nieuwe contacten gemakkelijk;
- de sociale activiteiten en informatieavonden worden gewaardeerd, maar zijn niet doorslaggevend;
- de bezoekers voelen zich redelijk gezond op zowel lichamelijk als mentaal vlak, maar iets minder gezond op sociaal vlak.

In het onderzoek worden ook aanbevelingen gedaan voor Resto VanHarte. Ga naar het volledige onderzoek.

---
Twitter-account
Fastservice Entree.
Nieuwsbrief
Fastservice Entree.

Abonnement
Fastservice Entree.