Van het totale mkb is de horeca het meest geïnteresseerd in samenwerkingsverbanden voor duurzame energie.
Dat blijkt uit onderzoek van Panteia/EIM in het midden- en kleinbedrijf (mkb). Duurzaam ondernemen, en in het bijzonder energie-inkoop of duurzame energie, wordt steeds vaker vanuit de lokale omgeving of regio geïnitieerd.
Momenteel zegt zo'n 17 procent van het totale mkb bekend te zijn met informele, lokale of regionale samenwerkingsverbanden.
Horeca
In de sectoren horeca én handel, reparatie & consumentenartikelen liggen de percentages het hoogst: bij beide ongeveer op 26 procent. Als in het onderzoek wordt gevraagd naar de namen van die samenwerkingsverbanden weet echter minder dan de helft deze op te noemen.
Wel interesse
Gemiddeld heeft zo'n 27 procent van de mkb'ers die dergelijke samenwerkingsverbanden nog niet kent, wel interesse daarin. In de horeca ligt het percentage het hoogst: zo'n 38 procent is benieuwd naar meer.
Veruit de meeste mkb'ers zijn dan geïnteresseerd in energiebesparingsmogelijkheden.
Investeringen
Van alle mkb'ers wil een derde in de komende 3 jaar investeren in duurzame energie. Een vijfde heeft dit al gedaan in de afgelopen 3 jaar. Volgens het EIM is overstappen naar een andere leverancier eigenlijk niet echt investeren te noemen, maar ze neemt het wel mee in de lijst van maatregelen.
Al geïnvesteerd
In de horeca is het meest geïnvesteerd door voor een andere energieleverancier te kiezen; 69 procent van de onderzochte horecabedrijven zegt dit gedaan te hebben. Dat ligt geheel in de lijn met de rest van het mkb; die kiest daar ook het vaakst voor.
Geen enkele horecaondernemer zegt gekozen te hebben voor het plaatsen/gebruiken van een zonneboiler (volledige mkb: 6 procent) of windturbine (volledige mkb (0 procent). 13 procent koos er al voor een warmtepomp te plaatsen.
Toekomst
In de toekomst zijn horecaondernemers vooral van plan om (eigen) zonnecollectoren te gaan plaatsen/gebruiken (61 procent). Dit percentage is ook het hoogst in het volledige mkb.
Andere maatregelen die de horeca wil ondernemen zijn het overstappen naar een andere energieleverancier (37 procent) en het plaatsen/gebruiken van een zonneboiler of warmtepomp (beide 29 procent).
Bron: EIM.
---
Facebook-pagina Horeca Entree.
Twitter-account Horeca Entree.
Twitter-account Fastservice Entree.
Nieuwsbrief/online editie Horeca Entree en Fastservice Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.

