Innovatie

Debat over toekomst voedsel in steden

In Den Haag vond donderdag 5 april het Voedseltribunaal plaats, met juryuitspraken over de toekomst van voedsel in steden.

(Photo: Mylene Siegers)

Aan het debat bij het Voedseltribunaal namen doeners, denkers, kunstenaars, industriëlen, boeren en wetenschappers deel. De zitting werd geopend door burgemeester Jozias van Aartsen.

Aan de hand van 3 casussen werd gedebatteerd over een duurzaam voedselsysteem voor de steden van de toekomst.

Juryuitspraken
Aan het slot werd geconcludeerd dat actie nodig is, maar werd terecht de vraag gesteld wie nou eigenlijk wat zou moeten doen. De jury sprak zich hierover in een zestal punten uit.

01. Weg met de stad! Hallo regio!
Oplossing ligt in de regio en niet in de stad. Planologisch moet het anders.

02. Betaal de true price
De prijs moet reflectie zijn van de werkelijke kosten (CO2, energie, transport, productieomstandigheden). En de boer moet van zijn werk kunnen leven.

03. Wees niet bang voor technologie
We hebben nieuwe technologie nodig om onszelf te blijven voeden op een veilige manier.

04. Herstel de verbinding tussen producent en consument
Faciliteer boerenmarkten en zet een crowdfunding-systeem op voor boeren (community supported agriculture) als een directe investering in de boer. Kijk naar Park Supermarkt.

05. Eigen productie is voor eigen consumptie
Voedsel verbouwen is een vak, maar kan burgers verbinden. Leer van Foodscape Schilderswijk als model.

06. Stimuleer projecten als City Pig om discussie los te wrikken
Alleen door het onvoorstelbare voor te stellen zet je verandering in gang.

Lees meer over het Voedseltribunaal. Hier werd overigens ook het boek Food for the City gepresenteerd, dat 13 visies biedt uit de hele wereld over de toekomst van voedsel in de stad anno 2050.

Samenwerking
Het Voedseltribunaal kwam tot stand in samenwerking met International Institute of Social Studies (Erasmus Universiteit, Rotterdam), Vakgroep Rurale Sociologie (Wageningen University & Research Centre). Met dank aan: Youth Food Movement, Schuttelaar & Partners, VersvandeKweker.nl, ArchiNed, De Groene Amsterdammer.

---
Facebook-pagina Horeca Entree.   
Twitter-account Horeca Entree.
Twitter-account
Fastservice Entree.
Nieuwsbrief/online editie
Horeca Entree en Fastservice Entree.
Horeca Entree-groep
LinkedIn.