Brenda de Graaf van restaurant De Florijn in Nieuwerbrug is de winnaar van de wedstrijd Variatiegerecht van het Jaar.
Daarbij ging het om het beste vegetarische gerecht. De wedstrijd was woensdag 28 september bij Librije's Atelier in Zwolle. De jury bestond uit voorzitter Jonnie Boer, Marianne Thieme, Antoinette Hertsenberg Makkie Mulder en Freek van der Valk.
Meest verfijnd
De Graaf won met een salade van linzen, gierst en snijbonen met salie, daarbij krokant gebakken knolselderij met kaas en noten en hollandaise-saus. Ze won omdat haar gerecht volgens de jury het meest verfijnd en verrassend was, het gebruik van gierst origineel was en de hollandaise-saus bijzonder op smaak.
De prijs bestaat onder andere uit een week stage lopen bij Jonnie Boer.
Restaurantweek
De wedstrijd vond plaats in aanloop naar de Vegetarische Restaurantweek en was een initiatief van Stichting Variatie op de Kaart. Tijdens 5 workshops in september waaraan 100 chefs deelnamen werden de beste gerechten geselecteerd voor de finale.
Van de straat
Voorafgaand aan de finale demonstreerde Jonnie Boer zelf een vegetarisch gerecht. Met gebruik van stikstof maakte hij rode bieten en Franse geitenkaas on the rocks. Daarbij een sap van gefermenteerde rode biet en groenten 'van de straat'.
Boer: "De gemiddelde restaurantkok moet gewoon wat meer uit zijn doppen kijken, dan ziet hij in zijn omgeving prachtige groenten en kruiden die de variatie maken in vegetarische gerechten".
Bij zijn gerecht gebruikte hij dan ook de wilde klaver die hij tussen de straatstenen van de oude kloosterplaats haalde. Alle finalegerechten zijn terug te vinden op http://bit.ly/pgoF29.
Afbeelding
Op de afbeelding Brenda de Graaf en Yuri Wattemina.
---
Facebook-pagina Horeca Entree.
Twitter-account Horeca Entree.
Twitter-account Fastservice Entree.
Nieuwsbrief/online editie Horeca Entree en Fastservice Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.

