Innovatie

Alleenstaanden bieden kansen voor horeca

Bijna driekwart van de alleenstaanden zegt (vaker) alleen uit eten te gaan als horeca rekening houdt met haar wensen.

(Photo: Elvinstar, iStockphoto)

Dat blijkt uit een onderzoek door de Hoge Hotelschool Maastricht, in opdracht van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en op initiatief van Resto VanHarte. Het onderzoek werd gedaan onder ruim 1.000 alleenstaanden.

Ongemakkelijk
De ondervraagden ervaren dat de Nederlandse horeca vooral is ingesteld op diners vanaf 2 personen en nauwelijks inspeelt op de groeiende groep alleeneters. Alleen uit eten gaan wordt door de meesten dan ook onaantrekkelijk gevonden: men voelt zich ongemakkelijk en bekeken.

73 procent van de respondenten zegt (vaker) alleen uit eten te gaan als er meer wordt voorzien in haar wensen en behoeften.

Inrichting
De 50- tot 75-jarigen (bovenal mensen met tijd, geld en behoefte aan sociaal contact) geven verder aan dat niet de kwaliteit van het eten of de bereikbaarheid van het restaurant hen weerhouden alleen uit eten te gaan. Het gaat bovenal om de inrichting van het restaurant. Dit meest genoemde verbeterpunt kan worden gerealiseerd door onder andere het letterlijk verlagen van drempels, het werken met tafelkaartjes of het creëren van aanschuiftafels.

Vriendelijk en attent personeel kan de drempel om alleen uit eten te gaan ook enorm verlagen. Net als een beter op alleengaanden afgestemde menukaart met bijvoorbeeld kleine flesjes wijn, kleinere porties, een pannetje, een daghap of traditioneel Hollandse gerechten (voor ouderen).

Concepten

Er zijn volgens KHN nog geen horecaconcepten die zich volledig richten op alleengaande eters. Wel zijn er initiatieven die hierop inspelen zoals Julia's, Coffeelovers, Tweetjemee.nl, Shareatable.org, Shareabite.com, Socialdining.nl en Resto VanHarte.

Directeur Fred Beekers van Resto VanHarte: "Creëer mogelijkheden voor alleeneters om in contact te komen met andere alleeneters. Het gevoel van ongemak kan de horecaondernemer wegnemen door beter rekening te houden met wensen en gevoeligheden van de alleeneter. De kansen liggen voor het oprapen."

Bron: KHN.

---
Facebook-pagina Horeca Entree.
Twitter-account Horeca Entree.
Twitter-account
Fastservice Entree.
Nieuwsbrief/online editie
Horeca Entree en Fastservice Entree.
Horeca Entree-groep
LinkedIn.