Het aantal bijstandsaanvragen in het mkb is gestabiliseerd, ook in de horeca en dan vooral onder hotels en cafés.
(Photo: www.efffective.com)
Dat meldt het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK). Voor heel Nederland eindigde de IMK-index (het aantal mkb-ondernemers dat een beroep doet op de bijstand) in het eerste kwartaal van 2012 op 148 (zomer 2011: 108; maart 2010: 234).
Het laatste kwartaal van 2011 noteerde het IMK nog een aanzienlijke teruggang van de economische positie van kleine ondernemers, met name in detailhandel en horeca. In de eerste 3 maanden van dit jaar zette deze trend echter niet door.
Dieptepunt
"We zien dat het totale aantal bijstandsaanvragen van kleine ondernemers niet verder stijgt, wellicht is voor grote delen van het mkb het dieptepunt bereikt en gaat het vanaf nu beter", licht woordvoerder Han Dieperink.
"Uitzondering zijn ondernemers in de bouw en de kinderopvang. Alleen al in de bouw verdubbelde het aantal bijstandsaanvragen van kleine ondernemers. Dat is zeker een punt van zorg."
Horeca
Ook in de horeca geldt dus dat er sprake is van stabilisatie. In april 2011 was de situatie voor veel horecaondernemers nog slecht. Nu zijn er echter geen spectaculaire bewegingen ten opzichte van vorig kwartaal.
"Wat wij wel zien is dat er in verhouding meer eetgelegenheden een beroep doen op de bijstand dan cafe's. In dit eerste kwartaal van 2012 zijn het vooral restaurants, cafetaria’s en snackbars die in de problemen zitten."
Gemiddeld gezien zijn er in de horeca ten opzichte van het laatste kwartaal van 2011 dus niet veel meer bijstandsaanvragen gedaan.
---
Facebook-pagina Horeca Entree.
Twitter-account Horeca Entree.
Twitter-account Fastservice Entree.
Nieuwsbrief/online editie Horeca Entree en Fastservice Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.

