De omzet in de gehele foodservice in Nederland komt in 2011 uit op een nulgroei. Het volume daalt, maar de prijzen stijgen.
Dat is de gezamenlijke verwachting van FoodService Instituut Nederland (FSIN) en Foodstep, na analyse van alle cijfers en ontwikkelingen. Voor de gehele foodservice daalt het volume wel, maar zorgt een prijsstijging van ongeveer 2,5 procent voor een nullijn.
Zetje omhoog
De goede septembermaand van dit jaar, met zacht weer, geeft de buitenshuisconsumptie nog net een zetje naar boven. Tot en met november komt daardoor de omzet in 2011 op 0,7 procent hoger uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat hierbij om de omzetwaarde inclusief btw.
Horecasectoren
"Kijken we naar alleen de horeca, dan zit die ook op een omzetplus van 0,8 procent tot en met november van dit jaar", zeggen de organisaties. "En het totaalresultaat van catering bij bedrijven, onderwijs en zorginstellingen komt op 0,9 procent omzetgroei uit."
Verder blijft de drankensector in de min, maar toont deze wel licht herstel van -3 procent (in 2010) naar -1,5 procent (in 2011). "Dit komt door een relatief goede nazomer. Restaurants (nu ook op +1 procent tot en met november) en fastservice (op 0 procent tot en met november) profiteren daar veel minder van."
Hotels blijven op een plus zitten van bijna 6 procent. "Binnen catering zien we de ontwikkeling bij bedrijfsrestaurants teruglopen. Voor de zomer was er nog sprake van 4 procent groei. Na de zomer is dit gedaald naar gemiddeld 1,5 procent. Zodat we eind dit jaar naar verwachting blijven steken op 2,5 procent groei."
Instellingen
De daling binnen instellingen blijft onveranderd -3 procent. Wat betreft de pompstations: daar is tot en met november sprake van een stijging van 2 procent die vooral te danken is aan de hogere tabaksaccijns, aldus de organisaties.
---
Facebook-pagina Horeca Entree.
Twitter-account Horeca Entree.
Twitter-account Fastservice Entree.
Nieuwsbrief/online editie Horeca Entree en Fastservice Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.

