Fastservice

Soep grootste voedselverspilling catering

Soep (uit de pan) draagt in de catering het meest bij aan voedselverspilling als het aankomt op producten die niet geconsumeerd zijn.

Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) op 200 cateringlocaties, aangevuld met meer dan 1.300 enquêtes via internet. Het onderzoek werd gedaan op initiatief van Veneca.

Top 5 derving
De top 5 derving ziet er als volgt uit.
01. Soep (uit pan).
02. Salade (met/zonder dressing uit saladebar).
03. Melk (uit schenkkan).
04. Brood (losse sneetjes/bolletjes).
05. (Karne)melk (voorverpakt).

Oorzaken
Er werd ook onderzoek gedaan naar de oorzaken van derving. Dit zijn naast het moeilijk kunnen inschatten van het aantal gasten en dagelijks wisselende smaken:
01. te strikte tht-datum en
02. te strikte borgingsregel van 2 uur voor ongekoelde producten.

Voor het aanpakken van bovenstaande 2 oorzaken is overleg nodig met de wetgever, zegt Veneca. Deze staan voor 2012 op de agenda.

Pilots
Ondertussen is Veneca gestart met een aantal pilots. Deze zijn erop gericht de oorzaken van derving, die binnen de invloedsfeer van de cateringbedrijven vallen, in oplossingen om te zetten. De eerste resultaten van deze pilots worden begin 2012 verwacht.

Foto: Jean Scheijen, Vierdrie.nl.

---
Twitter-account
Fastservice Entree.
Nieuwsbrief
Fastservice Entree.

Abonnement
Fastservice Entree.