Cafetaria's lieten in 2011 de sterkste groei zien van alle horecasectoren, maar in 2012 zal er toch krimp zijn.
(Photo: Robynmac, iStockphoto)
Dat voorspelt het ING Economisch Bureau. Cafetaria’s lieten in 2011 een sterke groei zien. Over het hele jaar nam het volume met meer dan 4,5 procent toe. Er was in het afgelopen jaar ook nog ruimte voor hogere prijzen, waardoor de omzet circa 8 procent hoger lag dan in 2010.
De negatieve effecten van de teruglopende consumentenbestedingen zullen helaas ook aan deze branche niet voorbij gaan. Hierdoor wordt voor 2012 een krimp in volume verwacht (circa 1 procent).
Eerder nog verwachtte het ING juist volumegroei voor de fastservicesector; dat is nu dus bijgesteld.
Volledige horeca
Voor de volledige horeca verwacht ING een volumekrimp van 1 procent. Dit terwijl de horeca in 2011 nog 2 procent volumegroei liet zien. De 3 jaren ervoor was al wel sprake van afzetkrimp.
De redenen: oplopende werkloosheid, teruglopende koopkracht en daaruit voortvloeiende lagere consumentenbestedingen. Vanaf begin 2013 trekken de consumptieve bestedingen naar verwachting aan en kan de horeca profiteren, aldus ING.
Deelsectoren
Voor de andere horecasectoren verwacht ING alleen voor de hotellerie geen krimp (maar stagnatie). Restaurants laten naar verwachting een krimp zien van 1 procent, de cafés een krimp van 1,5 procent.
---
Twitter-account Fastservice Entree.
Nieuwsbrief Fastservice Entree.
Abonnement Fastservice Entree.

