Bij Nelis' IJssalon in Weesp is woensdag 21 maart het ambachtelijk-ijsseizoen geopend. Dé smaak van 2012 is boterbabbelaar.
(Photo: Richard Mouw)
Deze ijssmaak die dit jaar in het spotlight staat en stukjes boterbabbelaar bevat, is onderdeel van een groot aantal oud-Hollandse smaken die populair zullen zijn. Bijvoorbeeld kaneelkussentjes-, speculaas-, kandij- en stroopwafelijs.
Andere trends in het ijsseizoen zijn 'puur-isme' (pure en eerlijke ingrediënten), 'regio-inside' (het gebruik van verse streekproducten), 'ice with a bite' (stukjes en stukken fruit, noten, koekjes en chocola) en 'grote-mensen-smaken' (kreeften- en balsamico-ijs wordt in restaurants gebruikt in voorgerechten, salades en amuses).
Smaakstoffen
Coen Crusio, eigenaar van de gelijknamige ijssalon in Bergen op Zoom (Winnaar Gouden IJscreatie 2012): "In 2012 zal het gebruik van sausjes en smaakstoffen nog veel verder afnemen. Bestond pistache-ijs vroeger uit groen ijs met een vleugje pistache-essence, nu kopen we zelf onze noten in en roosteren ze hier ook in de keuken."
Het gebruik van regionale producten is ook populair. Theo Clevers van IJssalon Clevers uit Grubbenvorst (IJssalon van het Jaar 2000 en 2007): "We gebruiken heel veel uit de regio. Dagelijks krijgen we verse aanvoer van onder andere blauwe bessen, aardbeien en frambozen."
Kauw-ijs
Ook een belangrijke ontwikkeling is dat de ingrediënten gezien en gevoeld mogen worden. Romke de Jong van ijsfamiliebedrijf De Jong uit het Friese Gorredijk: "Mensen komen graag weer hele kersen en stukken aardbei in hun ijs tegen. Des te meer stukjes erin zitten, des te beter wordt de beleving van het ambachtelijke ijs."
Paprika-ijs
Met de 'grote-mensen-smaken' willen de ijsbereiders zowel een culinair als lifestylestatement maken. SVH Meesterijsbereider Theo Clevers: "Wij oogsten veel succes met ons oranje-paprika-ijs." De Limburger wist met dit ijs zowel de vak- als de publieksprijs op Smaakvol2011 binnen te slepen.
"Sterrenkoks zijn steeds op zoek naar nieuwe, leuke toepassingen. Met ambachtelijk ijs kun je veel kanten op, zoals bijvoorbeeld in salades."
De opening van het ambachtelijk-ijsseizoen is een initiatief van de Vereniging voor Ambachtelijke IJsbereiders (VAIJ).
---
Twitter-account Fastservice Entree.
Nieuwsbrief Fastservice Entree.
Abonnement Fastservice Entree.

